Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Muszlim imaterem a windsori kastélyban

2006.09.30. 14:42
Muszlim imatermet alakíttatott ki legnagyobb kastélyában, Windsorban II. Erzsébet brit királynõ, a kastély egyik jegyárusító alkalmazottjának kérését meghallgatva.

A szombati londoni sajtó beszámolói szerint az általános elismeréssel fogadott gesztus történelmi jelentõségét növeli, hogy a királynõ az anglikán egyház elsõ számú világi vezetõje. Az uralkodó a windsori kastélyban jegyeladóként dolgozó 19 éves Nagina Chaudry kérésének tett eleget, amikor egyik saját magánirodáját alakíttatta át muszlim imateremmé. A helyiség falairól eltávolították a portrékat, tekintettel arra, hogy az iszlám tiltja az imatermekben az emberi ábrázolást.

A királynõ arról is gondoskodott, hogy a teremben kis táblára festett nyíl mutasson Mekka irányába, emellett a kastély muszlim alkalmazottainak Korán példányokat és imaszõnyegeket is biztosítottak.

Esélyegyenlõségen alapuló foglalkoztatás

A windsori kastély szóvivõje a szombati Daily Mirrornak azt mondta: a rezidencia az esélyegyenlõségen alapuló foglalkoztatás gyakorlatát alkalmazza, és "mindenféle társadalmi rétegbõl alkalmaz munkatársakat, akiknek hitéleti kívánságait igyekszik teljesíteni".

A London nyugati határában álló hatalmas õsi kastély a világ legnagyobb és legrégibb, ma is eredeti rendeltetésének megfelelõen használt királyi rezidenciája, amelynek jelentõs része ugyanakkor látogatható. A királynõ ideje nagy részét most már itt tölti, és hetente csak néhányszor jelenik meg korábbi elsõ számú hivatalában és lakóhelyén, a londoni Buckingham-palotában.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!