Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Két év börtön a bosszúálló műtössegédnek

2002.04.02. 12:24
Két év letöltendő börtönnel sújtotta kedden kihirdetett elsőfokú, nem jogerős ítéletében a Budai Központi Kerületi Bíróság Gembala Tamást mert másfél évvel ezelőtt, műtőssegédként a Tétényi úti Szent Imre Kórházban fertőtlenítő szert öntött egy műtét előtt álló beteg altatógépébe.
A Tétényi úti Szent Imre orvosai az altatás megkezdésekor furcsa hangokat hallottak az altatógépből, és azonnal leállították a műtétet, a ennek köszönhetően a betegnek nem esett baja.

Gembala az eljárás során nem tagadta tettét, de csak részben érezte magát bűnösnek. Azzal védekezett, hogy az altatóorvos részéről megaláztatások érték, és ezért akart bosszút állni. Mint mondta: hirtelen haragból cselekedett, de a betegnek nem akart ártani.

A büntetőperben az is kiderült, hogy Gembala nyolc általánossal és egy műtőssegédi vizsgával rendelkezik, nyolcszor volt büntetve utoljára 1996-ban kapott egy év nyolc hónapot öt évre felfüggesztve csalás, lopás és más bűncselekmények miatt.

Nem firtatták az előéletét

A vádlott az eljárás adatai szerint az elmúlt 20 év során a Szent Imre Kórházon kívül dolgozott a Szántó Kovács kórházban, az Országos Kardiológiai Intézetben, illetve a Nyírő Gyula kórház, a Szabolcs utcai kórház és a Haynal Imre Egészségtudományi Egyetem szülészeti nőgyógyászati osztályain, továbbá a SOTE 1-es számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán. Erkölcsi bizonyítványt egyik munkahelyén sem kértek tőle.

A bíróság a keddi ítélet indoklásakor rámutatott a kórházi dolgozó által elkövetett szándékos bűncselekmény kiemelkedő társadalmi veszélyességére. Továbbá utalt arra is, hogy egy ilyen eset súlyosan rontja a betegek és a gyógyintézet közötti bizalmi viszonyt. A vádban szereplő foglalkozás körében elkövetett szándékos veszélyeztetésnek ez az esete legfeljebb hároméves szabadságvesztéssel sújtható.

Enyhítésért fellebbeztek

Miután Gembala egy korábbi egy év nyolc hónapos szabadságvesztés felfüggesztésének időtartama alatt követte el cselekményét a kedden kiszabott kétéves börtönbüntetésen túl ez is végrehajtandóvá vált. Az ügyész tudomásul vette, a védelem azonban felmentésért, illetve enyhítésért fellebbezett a Budai Központi Kerületi Bíróság kedden kihirdetett elsőfokú ítélete ellen, amely így nem emelkedhetett jogerőre. Az ügy a Fővárosi Bíróságon folytatódik másodfokon.