Klaudia
0 °C
12 °C

Száz utassal kisiklott egy vonat

2008.08.02. 15:50
Dombóvár után a Kaposvárról Budapestre tartó vonat több kocsija felborult szombat délután. Két sérültet kellett kórházba szállítani, tíz könnyebb sérültet a helyszínen láttak el. Vasárnap is folytatják a kocsik eltávolítását.

Vasárnap reggelre megérkezett a daru a baleset helyszínére, és megkezdődött a vasúti kocsik elszállítása. A súlyosan megrongálódott, oldalára dőlt kocsit csak tehervagonra emelve tudják majd elszállítani, a kevésbé megrongálódottakat elképzelhető, hogy saját lábon vontatják majd el. A műszaki mentés időtartamát még nem tudják megbecsülni, a sínek pótlását hétfőre ígérték.

A Budapest-Dombóvár-Kaposvár vasútvonalon siklott ki a vonat, Kurd és Szakály-Hőgyész állomás között szombaton, 14 óra 25 perckor. A Kaposvárról a Déli pályaudvarra tartó vonatnak több kocsija felborult. A baleset körülményeit még vizsgálják, de valószínűsíthető, hogy azt a vasúti pálya műszaki hibája okozta. A vélekedések szerint a sínek nem bírták a meleget, deformálódtak.

A vonat több kocsija kisiklott, egy az oldalára borult

Az öt vagonból álló vonaton a MÁV szerint százan utaztak. Csibrák vasúti megállóhely után történt az eset. A mozdony és az azt követő kocsi a pályán maradt, három kocsi siklott ki, a felsővezeték leszakadt, kidőlt egy oszlop. A baleset után a MÁV tájékoztatása szerint két sérültet kórházba szállítottak boka- és kéztöréssel, tíz embert meg könnyebb, horzsolásos, rovarcsípéses sérüléssel a helyszínen láttak el. A kocsi egy napraforgótáblára dőlt, ahol darazsak csípték meg az utasokat.

A helyszínelés után a műszaki mentés is hosszabb időt vesz igénybe. Vonatpótló buszokat állítottak be, amelyek Kurd és Szakály-Hőgyész között szállítják az utasokat. Vasárnap is folytatják kocsik eltávolítását, illetve a vasúti pálya és a felső vezeték helyreállítását. Napközben az utasokat vonatpótló autóbuszok szállítják, 20-30 perces késésekre is számítani kell.

A vasúti pályatesten 350 méteren belül ki kell cserélni a síneket, majd a felső vezetéket is helyre kell állítani. Várhatóan egész vasárnap - a munkák ideje alatt - a Budapest-Dombóvár-Kaposvár vasútvonalon közlekedő InterCity vonatok helyett Sárbogárd és Dombóvár, a személyvonatok helyett Szakály-Hőgyész állomás és Dombóvár között vonatpótló buszok szállítják az utasokat.

A MÁV-START Zrt. azoknak az utasoknak, akik a helyreállítási munkálatok ideje alatt utazásuk megkezdése előtt lemondanak az utazásról, kezelési költség levonása nélkül téríti vissza a megváltott menetjegyek árát. Akik igénybe veszik a vonatokat, a pótdíj- és helyjegy köteles (InterCity) vonatok 15 percnél nagyobb késése esetén a pótjegyeik árát a célállomások pénztáraiban válthatják vissza. Az útiköltségük visszatérítése vasárnap éjfélig lehetséges.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!