16:00, December 06.
Marokkó 0
Spanyolország 0
Education City Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 06.
Portugália 0
Svájc 0

Kilenc évet kapott Kocsis Franciska gyilkosa

2003.12.11. 16:59
Jogerősen kilenc évre emelte a másodfokú bíróság a Kocsis Franciskát brutálisan meggyilkoló fiatalkorú M. Viktória büntetését. Az elkövető társa gyermekkorú volt a bűncselekmény idején, ezért ő nem büntethető.
Jogerősen kilencéves börtönbüntetésre súlyosbította a másodfokú bíróság csütörtökön a Kocsis Franciska megölésével vádolt fiatalkorú M. Viktória büntetését.

A bírák egyebek mellett bizonyítottnak találták, hogy a 14 éves lány és két évvel fiatalabb barátja előre megfontolt szándékkal végzett az áldozattal. Súlyosbító körülménynek tekintették azt is, hogy a diáklány egy gyerekkorú társát vette rá a gyilkosságban való közreműködésre, és azt is, hogy az áldozat azt ígérte nekik, hogy hallgatni fog az őt ért zaklatásokról, ha elengedik, mégis végeztek vele.

Hibázott a rendőrség a bizonyításnál

Az ítélőtábla a másodfokú tárgyaláson, eljárásjogi hibákra hivatkozva, csaknem az összes, rendőrségen tett tanúvallomást kizárta a bizonyítékok közül. A 17 éves lányt előre kitervelt, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölésben mondta ki bűnösnek a táblabíróság, társa a fiatal kora miatt nem volt büntethető. Mellékbüntetésként kilenc évre eltiltották a közügyek gyakorlásától. Az ítélet jogerős.

Első fokon ez év áprilisában a Fővárosi Bíróság előre kitervelten, különös kegyetlenséggel, gyermekkorú sérelmére elkövetett emberölés miatt hat év tíz hónap börtönbüntetésre ítélte M. Viktóriát. Első fokon felmentették a szemérem elleni erőszak és a kifosztás vádja alól a gyilkosság idején 14, most 17 éves vádlottat. Akkor az ügyész súlyosításért, a védő részleges felmentésért és a büntetés enyhítésért fellebbezett.

Zárt tárgyalás

Erkölcsi okokból zárt ajtók mögött kezdte meg a táblabíróság az ügy másodfokú tárgyalását, mint ahogy az elsőfokú büntetőper is zárt ajtók mögött zajlott, csak a perbeszédek és az ítélethirdetés volt nyilvános. A rendelkezésre álló adatok szerint 2000. május 4-én a tizennegyedik életévét akkor pár hónapja betöltött M. Viktória és a tizenkét éves D. Máté egy elhagyatott, erdős területre csalta a tizenegy éves Kocsis Franciskát, hogy "megleckéztessék". Mindhárman ugyanannak az általános iskolának a tanulói voltak.

M. Viktória és D. Máté az erdőben megkötözte és brutális kegyetlenséggel bántalmazta Kocsis Franciskát, majd M. Viktória unszolására a fiú megfojtotta az áldozatot. Ezután ágak, levelek alá rejtették a lemeztelenített holttestet, amelyre csak két hét múlva bukkantak rá a hatóságok.

A gyilkosság idején még csak az elkövetők egyike töltötte be a tizennegyedik életévét, így csak ő büntethető. A Budapesti Ítélőtábla szeptember elején elutasította a lány családjának óvadék iránti kérelmét is, mivel úgy vélték, fennáll a vádlott szökésének veszélye.

Nincs racionális magyarázat

Az eljárás során M. Viktória és D. Máté ellentmondó vallomást tettek arról, melyikük milyen részt vállalt a bántalmazásban és magában az áldozat halálát okozó cselekményben. Az elsőfokú bíróság előtti perbeszédében az ügyész és az ügyvéd egybehangzóan állította, a szörnyű cselekményre az eljárás alatt semmifajta racionális magyarázatot nem sikerült találni.

Az elsőfokú ítélet szerint M. Viktória beszámítási képessége a cselekmény elkövetésekor közepes fokban korlátozott volt. Elsősorban miatta halt meg Kocsis Franciska, de a bíróság kimondta, a történtekért részben felelőssé tehető a durva, agresszív filmsorozatokat sugárzó média is.

A fővárosban utoljára az 1997-ben elkövetett taxisgyilkosság ügyében állt a bíróság előtt ilyen súlyú vádakkal 16 évesnél fiatalabb elkövető. A taxist meggyilkoló két lányt 1998-ban első fokon 7,5-7,5 éves szabadságvesztéssel sújtotta a Fővárosi Bíróság, de az ügy a fellebbezések folytán a Legfelsőbb Bíróságra került, ahol 1999-ben jogerősen 9, illetve 8,5 évre súlyosbították az ítéletet.

  • Hírek
  • Hírek