Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Roppant erejű tájfun közelít Japán partjai felé

2005.09.02. 09:22
Hétvégére ötös erősségűre is fokozódhat a Japán közelében járó Nabi tájfun ereje, szombaton már "szupertájfunként" tombolhat a vihar. Japán szakemberek bíznak abban, hogy a tájfun veszít erejéből mire eléri Japánt. A Nabi a harmadik tájfun, amely idén a japán partokra zúdul.

A Nabi ("pillangó" koreai nyelven) névre keresztelt, roppant erejű tájfun közelít Japán partjai felé, és ereje vetekszik a Katrina hurrikánéval, amely szörnyű pusztítást végzett az Egyesült Államok három déli államában - jelentette be pénteken a japán országos meteorológiai szolgálat.


A Katrina pusztítása képekben

A tájfun pénteken 1900 kilométerre délre volt Tokiótól. A 180 kilométeres sebességű forgószél északkeleti irányba tart. Várhatóan a jövő hét elején éri el az ország déli szigeteit - hétfőn Okinavát, hétfőn vagy kedden Kjúsút. A Katrina 225 kilométer/órás sebességgel csapott le a Mexikói-öböl partvidékére, emlékeztet a Reuters a hírrel kapcsolatban.

A Reuters információi szerint a hétvégére ötös erősségűre is fokozódhat a Nabi ereje, szombaton már "szupertájfunként" tombolhat a vihar. A hírügynökség a londoni University College trópusi viharokat kutató csoportjának adataira hivatkozva közölte ezt. Japán szakemberek szerint azonban van remény arra, hogy a tájfun veszít erejéből, mire eléri a japán partokat. Érvelésük szerint a tenger jóval hidegebb Japán partjainál mint a Mexikói-öbölben, aminek következtében az uralkodó szél viszonylag hamar lecsendesül. Azonban így is nagy viharra lehet számítani, figyelmeztettek a japán kutatók.

A Nabi a harmadik tájfun lesz, amely az idén a japán partokra zúdul. A legutóbbi - a Mawar - egy héttel ezelőtt söpört át az ország középső részén, de az jóval gyengébb volt, mint amilyennek a Nabi tűnik. Tavaly tíz tájfun pusztított Japánban. 220 halálos áldozata volt akkor az elemi csapások sorozatának, amelyek tetemes anyagi kárral jártak.

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Roger Moore Viszlát...

3200 Ft
2720 Ft