Edina
-12 °C
-3 °C

Japánban eddig 21 halálos vagy eltűnt áldozata van a tájfunnak

2005.09.06. 16:20
Legalább öt halálos és tizenhat eltűnt áldozata van eddig a Nabi tájfunnak Japánban. A hírügynökségek beszámolói szerint negyvenöten megsérültek, és több mint százezer embernek el kellett menekülnie otthonából az ország déli részén.

A vihar középpontja helyi idő szerint délelőtt 11 (közép-európai idő szerint hajnali 4) órakor Nagaszakitól délre, Akune város mellett volt, a hegyvidékes Kjúsú szigeten. Kjúsú az ország harmadik legnagyobb szigete, amelyen a 130 millió japán lakos egytizede él. A tájfunban fújó szelek sebessége csökkent, de a meteorológiai intézet szerint így is elérte a 144 kilométeres óránkénti gyorsaságot a jelzett időpontban.

A Nabi észak felé tart 25 kilométer/órás sebességgel, de valószínűleg kelet felé kanyarodik, és kedd éjszakától egy darabig a Japán-tenger partja mentén vonul végig (beleértve Dél-Korea déli részét is). Az előrejelzés szerint ezután az északi Hokkaidóra csap le. Junicsiro Koizumi miniszterelnök a vasárnapi választások előtti választási kampány felfüggesztését javasolta, jelentette az AFX hírügynökség.

Százezreket kellett kitelepíteni

Klikk a képre!
Klikk a képre!

Katonák menekítették ki otthonukból Takaoka város lakosságát Kjúsún - jelentette be Hoszoda Hirojuki kormányszóvivő. A televízió képeket mutatott arról, hogy Kagosima város utcáit és Kjúsú tengerparti útjait víz borítja. A helyi hatóságok elrendelték több mint százezer lakos kitelepítését a szigeten, mert a folyók kiönthetnek.

A sziget egyes részein az utóbbi 24 órában 800 milliméternyi eső esett. Emiatt három földcsuszamlás is történt, amely romba döntött összesen 10 házat. A tájfun lassú haladása miatt várható, hogy mielőtt tovább haladna, újabb heves esők hullanak Kjúsúra - körülbelül 700 milliméternyi a következő napban -, majd 600 milliméternyi a szomszédos Sikoku szigetre.

Kjúsún és a szintén nagy területű Sikokun az erős szél miatt több száz légi és kompjáratot töröltek. Kedd reggel az összes vonatszerelvénynek meg kellett állnia Kjúsún. Helyi idő szerint délelőtt 11 órakor 270 ezer háztartás volt áramszolgáltatás nélkül. Dél-Koreában is több tucatnyi légi- és hajójáratot töröltek.

Öt halottról tudni eddig

A londoni University College trópusi viharokat figyelő csoportjának honlapja szerint a Nabi egy nap alatt négyesről hármas fokozatúra csökkent az ötlépcsős skálán, de a következő 24 órában akár egyesre is gyengülhet.

Szakemberek rámutattak arra, hogy bár a Nabi gyengébb, mint a Katrina volt, de nagyobb területen - 300 kilométeres sugarú körben - pusztítanak az agresszív széllökések. Dél-Japánban hárman meghaltak és 16-an eltűntek, főként földcsuszamlásokban, jelnette a Jiji Press. A Kyodo News beszámolója szerint egy nő akkor veszítette életét, amikor a vízbe zuhant egy tengeren hánykolódó kompról. Egy férfi még a múlt héten meghalt Tokió környékén. Az NHK műsorszóró társaság értesülései szerint eddig 45 sérültje van a szélsőséges időjárásnak. A rendőrségi sajtóügynökség adatai visszafogottabbak, reggel még csak 12 eltűntről és húsz sérültről szóltak a hivatalos források.

A múlt heti Talim tájfun kínai halálos áldozatainak száma 102-re, az eltűnteké pedig 33-ra nőtt a legfrissebb adatok szerint - jelentette kedden az Új Kína hivatalos hírügynökség. A leginkább sújtott Anhuj (Anhui) tartományban a halálos áldozatok száma 66, az eltűnteké 12. A tartomány gazdasági kára 335 millió eurónak megfelelő.