Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

64 év után került a vádlottak padjára a német férfi

2008.09.15. 14:16
Egy olasz partizánakciót a német katonák 14 civil meggyilkolásával bosszulták meg. Egyiküknek most felelnie kell.

Megkezdődött annak a 90 esztendős, egykori német katonának a pere, akit 14 rendbeli gyilkossággal vádolnak. A második világháborúban, Olaszországban elkövetett véres bosszúakciónak egyetlen túlélője van, aki szintén részt vesz a tárgyaláson.

A bajor ügyészség szerint a vádlott 1944-ben, az itáliai Falzano di Cortona nevü településen, egy olasz partizánakcióra adott brutális válaszként kivégeztetett három férfit és egy nőt. További 11 helyi lakost egy pajtába záratott, majd felrobbantatta az épületet. A detonációt csak egy ember élte túl, ő hétfőn a vád tanúja a háborús bűnökkel gyanúsított veterán perében.

A német seregek által a második világháború alatt megszállt területeken bevett szokás volt az egyenruhásokat ért merényleteket a civil lakosság likvidálásával megbosszulni. A szeptember közepén kezdődött németországi per különlegessége egyrészt, hogy 64 évvel a bűncselekmény elkövetése után kezdődik, másrészt, hogy a korábban szövetséges két állam között robbant ki a konfliktus.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?