Géza
-12 °C
-4 °C

Örökre a Tiszában maradhat a nagybecskereki busz

2005.04.23. 12:04
A szerbiai különleges egységek hiányos felszerelése és a civil mentőcsoportokkal szembeni bizalmatlanság is hozzájárult ahhoz, hogy egy héttel a zsáblyai buszszerencsétlenség után sem sikerült felszínre hozni a holttesteket és az autóbuszt, írja a Magyar Szó.
A szerbiai rendőrség és katonaság okolható azért, mert nem sikerült kimenteni a Tiszából az egy héttel ezelőtt a zsáblyai hídról vízbe zuhant autóbuszt és a benn rekedt holttesteket, írja szombati számában az újvidéki Magyar Szó. A kettétört autóbusz már alig látszik ki az iszapból és az idő múlásával egyre kevesebb az esély arra, hogy valaha is a felszínre hozzák.

Nyolc ember tűnt el

Legalább tizennyolc utassal zuhant a Tiszába a nagybecskereki autóbusz. Hét embert a víkendtelep lakói mentettek ki, és ők húztak ki három holttestet is a vízből. Eddig nyolc ember eltűnését jelezték, de nincs kizárva, hogy mások is a folyóban lelték halálukat.

A szerbiai rendőrség több napon keresztül nem adott hivatalos tájékoztatást a mentési munkálatokról, miközben az elkeseredett hozzátartozók többször is, legutóbb pénteken, lezárták a hidat a forgalom elől. Az egyesek szerint hiányosan felszerelt különleges egységnek a parancsnoka több napos hiábavaló próbálkozás után kért segítséget a Belügyminisztériumtól.

Nem fogadták örömmel

A rendőrség és a katonaság a mentési munkálatokban segítséget ajánló civilszervezetekkel sem megfelelően működtek együtt. A nagybecskereki búváregyesület tagjai például a tragédia után egy nappal engedték lemerülni, holott a holttestek kimentésére a balesetet követő órákban lett volna esély.

A különleges egység a magyarországi mentőcsoportok megjelenését sem fogadták kitörő örömmel, jó ideig csak a hídról követhették az eseményeket. Azt mondták nekik, hogy a mentőhajón nincs hely, pedig az állami televízió a csónakból forgathatott. Amikor végre feljutottak a hajóra, konkrét feladatot nem kaptak, így kedden elhagyták Zsáblyát.