Zoltán
-4 °C
9 °C

Száztizenhat éves a világ legidősebb embere?

2003.05.21. 14:55
Egy nicaraguai asszony csak marhahúslevest eszik, nem használ kozmetikumokat és nem fogyaszt alkoholt. Állítólag így élt meg 116 évet.
A nicaraguai Niquinohomóban élő Eva Rayo Potosme gyermekei azt állítják, hogy Potosme asszony május 18-án volt 116 éves. Ha ez igaz, az idős asszony volna a világ legidősebb embere. Potosme leszármazottjai azt állítják, hogy a nő születési anyakönyvi kivonat sajnos elveszett az asszony szülővárosában, Managuában.

Csak húslevesen

Az idős asszony egy hintaszékben ülve mesélt titkairól az AP hírügynökség egyik tudósítójának. "Szeretem a marhahúslevest zöldséggel, és nem is ettem mást egész életemben. Soha nem használtam kozmetikumokat, és nem fogyasztottam alkoholt. Bár egyszer házi pálinka készítéséért letartoztattak." Az asszony teljesen egészségesnek tartja magát, egyedül fájós lábaira panaszkodik.

Negyven unoka

A nő hosszú élete során 10 gyermeknek adott életet és 40 unokája illetve ükunokája van. Rokonai szerint Eva asszony férje 38 évvel ezelőtt halt meg 75 éves korában, de ő fiatalabb volt feleségénél. Hozzátette: tudta, hogy férjének szeretője van, de amikor vetélytársa meghalt, ő szomorúságot, nem örömet érzett.

Túl a száztízen

Hivatalos adatok szerint jelenleg negyvenegy, 110 évnél idősebb ember él világszerte, de Rayo Potosmét nem tartják nyilván köztük. A világ legidősebb embere a japán Kamato Hongo, aki 115 évvel ezelőtt született.