Árpád
-2 °C
4 °C

Kiosztották a Nagy Testvér-díjakat

2002.11.07. 19:55
A Microsoft, a Magyar Rádió, Lakat T. Károly és a BSA érdemelte ki az idei Nagy Testvér-díjakat. Az egyetlen pozitív kategóriában a Linux-felhasználók Magyarországi Egyesülete szerezte meg a győzelmet.
Csütörtök este osztották ki második alkalommal a Nagy Testvér-díjat, a Big Brother Awards magyarországi kiadását.

Passporton keresztül

A cégek versenyében a Microsoft győzött. Az indoklás szerint az amerikai vállalatóriás - egyebek mellett - azzal érdemelte ki a negatív díjat, hogy a Passporton keresztül gyűjtött adatokat a felhasználók internetezési szokásairól anélkül, hogy erről tájékoztatta volna őket. A Microsoft egyébként a Magyar Hírlapot és a BSA-t utasította maga mögé.

Írásban kötelezték

Az Állami Szervek Nagy Testvér Díját a Magyar Rádió vezetése vehette volna át, amennyiben megjelent volna közülük valaki. Az indoklás szerint a rádió munkatársait írásban kötelezték arra, hogy az átvilágításuk eredményét bemutassák. Ehhez nem volt joguk. A Magyar Rádió az ORTT-t előzte meg.

Eddigi tevékenységéért

A magánszemélyek versenyében Lakat T. Károly szerezte meg az első helyet a kétfős mezőnyben. A köszolgálati televízió munkatársaként a Való Világ házba tett látogatásáért és különösen a gyilkosság elkövetésével gyanúsított kiskorú S. K.-val folytatott televíziós interjúért, illetve eddigi, a médiában való tevékenységéért. Friderikusz Sándor hangpostájának ismeretlen lehallgatója lett a második.

Fenyegetően lép fel

A Közönségszavazatok Díját a BSA kapta, amely hatóságnak tünteti fel magát, és fenyegetően lép fel a felhasználók ellen, noha csupán egyes szoftvergyártók érdekképviseletére létrehozott nonprofit szervezet. Itt a VII. kerületi önkormányzat, és a Microsoft szorult hátrébb.

Nyílt forráskód a leghatékonyabb

A Linux-felhasználók Magyarországi Egyesülete nyerte a Pozitív Nagy Testvér Díjat a nyílt forráskódú Linux terjesztéséért és a honosításban vállalt szerepéért. A nyílt forráskód a leghatékonyabb eszköz a beépített hátsó ajtók és az egyéb, a felhasználók megfigyelését lehetővé tevő megoldások ellen - hangzik az indoklás.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?