Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Napalmot is tároltak Törökbálinton?

2004.09.01. 10:39
A rendőrség egyre több arra utaló jelet talál, amely szerint a augusztus elején felrobbant törökbálinti raktár üzemeltetői illegálisan tároltak veszélyes robbanóanyagokat, amelyekkel kísérleteket is folytattak.
Napalm jelenlétére utaló nyomokat is találtak a szakértők Törökbálinton, a Pyro-Technic Kft. raktárbázisán, adta hírül a Népszabadság szerdán. A napilap információ szerint nemcsak illegálisan tároltak feketelőport a telephelyen, de engedélyhez és speciális biztonsági előírásokhoz kötött tevékenységet is folytattak ott jogtalanul.

A rendőrség nem cáfolta azt az értesülést, miszerint a romok között olyan csomagolóanyag- és vegyszermaradványokat találtak a szakértők, amelyek arra utalnak, hogy a területen - bizonyos látványkeltő eszközökhöz használt - napalmot tároltak. Emiatt várhatóan újabb bűncselekménnyel gyanúsítja meg a rendőrség a cég vezetőit.

A rendőrség azt vélelmezi, hogy a törökbálinti üzemben az illegálisan tárolt robbanóanyagokkal kísérletezgettek is, és pirotechnikai eszközöket is gyártottak Több bizonyíték és vallomás utal arra, hogy a telepen úgynevezett manipulációs helyiséget alakítottak ki a pirotechnikai eszközök összeszerelésére, kipróbálására, erre azonban nem volt engedélyük.

Tanúvallomások szerint az engedély nélkül tárolt robbanóanyag a honvédség pusztavacsi bázisáról származik. A honvédség azonban azt állítja, a korábban szétszerelt katonai használatú lángszórók szétszereléséből származó 1300 kilogramm napalmpor hiánytalanul megtalálható a kijelölt raktárbázison. A rendőrség továbbra is vizsgálja, miként került öt tonna, szintén illegálisan tárolt feketelőpor a törökbálinti üzem területére.

A cég ügyvédje a lappal közölte, nem érti, mire alapozza a rendőrség, hogy a területen napalmot tároltak, illetve használtak. Mint mondta, az általa ismert szakértői jelentések egyike sem tett említést erről.

A törökbálinti raktárában augusztus elején bekövetkezett robbanásnak három halálos áldozata és tíz sérültje volt, a detonáció hozzávetőleg egy kilométeres körzetében házak, gépjárművek sérültek meg.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!