Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Napfogyatkozás Afrikában

2001.06.21. 14:07
Magyar idő szerint 13 óra 38 perckor kezdődött Afrikában a millennium első teljes napfogyatkozása. Az érintett országokba rengeteg turista érkezett, ám a helyi konfliktusok miatt kevesen maradnak két-három napnál tovább. A hatóságok ingyen napszemüveget osztogattak. Angolában egyes vallási szekták azt hirdették: akik szabad szemmel nézik a jelenséget, az új Messiást üdvözölhetik.
A két évvel ezelőtti, európai teljes napfogyatkozás után az új évezred első teljes napfogyatkozása Közép-Afrikában magyar idő szerint 13 óra 38 perckor kezdődött. Az égi jelenség keleten, Angolában kezdődött, egy óra leforgása alatt a nyugati partokat is eléri.

A térségben már rengeteg turista érkezett és számos, a jelenséget tanulmányozó tudós is ott van. A turistahadjárat fő célpontja a politikailag viszonylag rendezett Zimbabwe és Zambia. Angolát a most is dúló polgárháború miatt széles ívben elkerülik a turisták, Mozambikot és Madagaszkárt pedig rossz infrastruktúrájuk miatt nem kedvelik a külföldiek.

Nemzeti napfogyatkozási szabadnap

Zambiában nemzeti szabadnapot adtak ki a lakosságnak a napfogyatkozás miatt. A főváros, Lusaka szállodáinak minden egyes szobáját lefoglalták. A BBC-nek nyilatkozó Michael Mabenga turisztikai miniszter szerint a 20 ezer vendég közel 15 millió dollár bevételt jelent az országnak.

Zimbabwe északi részén lesz jól látható a teljes napfogyatkozás, az ottani szállodák is dugig vannak. A közelmúlt politikai eseményei (fehér farmereket üldöztek el földjeikről) azonban a turizmusra jócskán kihatnak: a legtöbb ember csupán két-három napot tölt az országban.

A szemre vigyázni kell

Az angolai hatóságok kétmillió védőszemüveget próbáltak szétosztani, ám a rossz infrastruktúra és a korrupt hivatalnokok miatt sokan két dollárért vesztegették az ingyenszemüveget.

Rossz jel

Egyes afrikai hagyományok szerint a napfogyatkozás az égitest rothadását jelenti. A kuruzslók szerint ez rossz jel, azt jelenti, hogy vérontás lesz a jövőben. Angolában a kormány arra figyelmeztette az embereket: ne higgyenek azoknak a vallási szektáknak, akik azt hirdetik, hogy akik védőszemüveg nélkül nézik a napot, az új Messiást üdvözölhetik.