Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Már a Napóleon forgatása előtt dúl a háború a Szigetközben

2001.08.23. 11:48
Feltehetőleg több milliós vagy több tízmilliós kárt okoztak a Napóleon című tévéfilm még meg sem kezdett forgatásával. Ökológiai katasztrófáról ugyan nem lehet beszélni, de az előkészületek miatt a szarvasokat elzavarták az élőhelyükről, a Szigetköz hullámtéri mellékágaiba pedig több napon keresztül kevesebb vizet engedtek. Az egyeztetés nélkül kiadott engedély miatt az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóságnál belső vizsgálat indult, míg a Kisalföldi Erdőgazdaság Rt. kártérítést követel.
Belső vizsgálat indult az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóságnál, hogy megállapítsák, miként engedélyezhették az alacsonyabb vízszintet a Szigetköz hullámtéri mellékágaiban a Napóleon című szuperprodukció kedvéért. Baross Károly igazgatóhelyettes az Indexnek elmondta: hibát követtek el, hogy a forgatás előkészületeinek megkönnyítésére három napon keresztül kevesebb vizet engedtek az érintett területre, mindezt a megfelelő egyeztetés nélkül. A vizsgálat eredménye a hét elejére várható, addigra feltehetőleg az is kiderül, mekkora kár keletkezett.

Napóleon
A magyarok 450 millióval szálltak be a filmbe

Ahogy a Győrött megjelenő Kisalföld is megírta, a Gérard Dépardieu és Christian Clavier nevével fémjelzett történelmi film forgatása szeptemberben kezdődik. A három-négyszáz statiszta, színész a tájvédelmi körzetben vív majd csatát, amely során még hídrobbantás is lesz. Albert Györgyi, a produkciós iroda magyarországi sajtófőnöke az Indexnek elmondta: Tapolcán, a Fertődi-kastélyban és a Szigetközben forgatnak. Ezenkívül Franciaországban, Ausztriában, Szlovákiában és Kanadában is készülnek felvételek.

A tizenkétmilliárd forintba kerülő négyszer százperces sorozatot 2002 őszén vetítik le az egyik országos televízióban. A magyar állam 450 millió forinttal járult hozzá a költségekhez, amelyből az adók miatt 300 millió folyik vissza a büdzsébe.

Máshol bőgnek a szarvasok

A Kisalföldi Erdőgazdaság Rt. állítása szerint anyagi káruk keletkezett a forgatás miatt. Törzsök Gyula fővadász az Indexnek elmondta: a szarvasok elmenekültek a megszokott bőgőhelyükről, és a szomszédos kukoricásba kényszerültek. A csapatokba verődött állatok óriási károkat okoznak az erdőgazdaságnak, és ezzel együtt azoknak, akik rájuk bízták a földjeiket. Emellett a szarvasok más vadásztársaságok területeire menekülnek, és hiába ők nevelték az állatokat, nem az ő ügyfelelik lövik majd le. Törzsök Gyula hangsúlyozta: a prominens külföldi vendégek azért járnak ide, mert zavartalanul vadászhatnak. Most az is előfordulhat, hogy a hosszú távú szerződéseiket felbontják a forgatás miatt keletkezett zűrzavar miatt.

Albert Györgyi a fővadász szavaira reagálva elmondta: a vadásztársasággal előzőleg megállapodtak egy összegben, de ők kártérítés címén dupla annyit követelnek. Állításuk szerint csak most döbbentek rá, hogy egy ilyen forgatás mivel jár. A hosszas előkészítő munka után a produkciós iroda jogtalannak ítél mindenféle követelést. Rendelkeztek a megfelelő engedélyekkel is, így a megállapodott összegen felül nem fizetnek - szögezte le Albert Györgyi.