Konrád, Tivadar
9 °C
23 °C

Rendőrkézen a nápolyi maffia egyik vezére

2004.04.01. 11:54
Az olasz csendőrség csütörtök hajnalban Torinóban elfogta a nápolyi maffia - camorra - egyik régóta keresett vezérét, Vincenzo Di Laurót. A hatóságok azután indítottak hajtóvadászatot a camorra ellen, hogy a hétvégén egy maffialeszámolásban életét vesztette egy 14 éves kislány.
A nápolyi ügyészség által körözött bűnöző egy tetőtéri lakásban bujkált - külföldi barátnőjével -, s a tetőn keresztül igyekezett egérutat nyerni a csendőrök elől. Az akcióban azonban negyven csendőr vett részt, egy helikoptert is bevetettek az üldözésben, így végül sarokba szorították a maffiózót.

Az olasz hatóságok azt követően indítottak akciókat a camorra ellen, hogy a hét végén egy maffia-leszámolásban életét vesztette egy 14 éves kislány. Két motoros bérgyilkos a Forcella negyed bűnszövetkezetének vezérét, az azóta ugyancsak őrizetbe vett, alig 20 éves Salvatore Giulianót próbálta eltenni láb alól, de a golyók Annalisa Durante életét oltották ki.

A kislány halála óriási felháborodást keltett Olaszországban - noha Giuliano tagadja, hogy élő pajzsként használta volna a gyermeket a rivalizáló klánok közötti lövöldözésben -, az ártatlan áldozat temetése pedig nagyszabású maffiaellenes tüntetéssé változott.

Annalisa szülei úgy döntöttek, hogy a meggyilkolt kislány donorként felhasználható szervátültetésekhez. A nápolyi lakosság és a kikötőváros vezetői is határozott intézkedéseket követeltek a szervezett bűnözés visszaszorítására.

A camorra elsősorban Nápolyban és körzetében fejti ki tevékenységét, főként védelmi pénzek szedéséből, zsarolásokból, prostitúcióból, kábítószer-és fegyverkereskedelemből és más bűncselekményekből származó éves forgalma eléri a 22 milliárd eurót. A nápolyi maffia számlájára az elmúlt öt évben 311 gyilkosság írható a hatóságok meggyőződése szerint (az öt nagyobb olasz maffiaszervezet ezen időszak alatt 666 gyilkosságot követett el, vagyis a camorra számít közülük a legvéresebb bűnszövetkezetnek).