Jónás, Renátó
4 °C
10 °C
Index - In English In English Eng

Felgyújtottak egy romatelepet

2008.05.28. 15:36
Mintegy 70 lakót kellett kimenekíteni arról a Nápoly környéki romatelepről, amit most gyújtottak fel. Nem ez volt az első eset, több ilyen telep lángba borult, miután, a gyanú szerint, egy roma lány ellopott egy olasz csecsemőt. A bosszúhadjárat miatt a legtöbb helyről elmenekültek a romániai bevándorlók.

Egy szinte teljesen elhagyott romatelepet gyújtottak föl ismeretlenek szerdán. A kiérkező tűzoltók 70 lakót menekítettek kis, és próbálták megfékezni a lángokat.

Nápoly környékén több romatelep is van, ám az elmúlt hetekben többet is fölgyújtottak azután, hogy a gyanú szerint egy 16 éves roma lány elrabolt egy olasz csecsemőt. A gyújtogatás után a legtöbb telepről elmenekültek a lakók.

A telepeken zömmel romániai cigányok éltek. Az utóbbi hónapokban Olaszország-szerte a bevándorló romák ellen fordultak a lakosok, azt állítva, hogy a migránsok felelősek az egyre növekvő bűnözésért és rossz közbiztonságért.

Az Amnesty International emberi jogi szervezet szerdai jelentése arra hívta föl a római vezetés figyelmét, hogy az egyre terjedő rasszizmus miatt az ország veszélyes lehet a romáknak és a román állampolgároknak.