Ágnes
-1 °C
2 °C

Násznéppel végzett az akna

2006.03.10. 08:40
Autonómiáért harcoló helyi lázadók aknájára futott egy zsúfolt busz Pakisztán délnyugati részén. A 26 halott többsége nő és gyerek, a robbanásban heten megsérültek.

Egy lakodalomba tartó, zsúfolásig megtelt busz legkevesebb huszonhat utasa halt meg Pakisztán délnyugati részén pénteken, amikor járművük aknára futott - közölte Beludzsisztán tartomány kormányának szóvivője.

Mint Razik Bugti elmondta, a halottak többsége nő és gyerek, a robbanásban heten megsebesültek. Az eset Dera Bugti településen történt, Kvetta tartományi székvárostól mintegy 300 kilométerre keletre.

A szóvivő szerint az autonómiáért harcoló helyi lázadók felelősek az akna telepítéséért. A tartományban élő beludzs törzs, amely évtizedek óta harcol a központi kormány ellen, az elmúlt évben fokozta támadásait kormányépületek és infrastrukturális létesítmények ellen. A népcsoport rá akarja kényszeríteni a központi kormányt, hogy növelje a földjáradékot szülőföldje nyersanyagkincseinek kitermelése fejében. A törzs ellenzi újabb helyőrségek felállítását is, amire a kormány szerint a térség biztonságának erősítése miatt van szükség.

Február 5-én egy busz 13 utasa halt egy pokolgép robbanása miatt Kvetta közelében. A merénylet elkövetését senki sem vállalta.