Emőke
-4 °C
9 °C

Mégsem szólította parancsolómnak elrablóját Natascha

2006.08.28. 12:56
"Bizonyos módon" gyászolja elrablóját az az osztrák lány, akit nyolc évig tartott fogva a Natascha szökése után öngyilkosságot elkövető Wolfgang Priklopil. A 18 éves lány nyilatkozatát egy pszichiáter professzor ismertette hétfőn.

Erősnek tartotta magát fogságában a több mint 8 év rabság után kiszabadult Natascha Kampusch, aki írásos nyilatkozata szerint sohasem szólította Parancsolónak a fogva tartóját, jóllehet az emberrabló ezt követelte tőle.

Hétfőn Bécsben Max Friedrich - a tízéves korában elrabolt, majd 18 éves korában fogságából megszökött Natascha Kampusch nyilatkozatának közzétételére felhatalmazott - pszichiáter professzor ismertette azt a levelet, amelyben a szabadságát visszanyert Natascha először fordult a nyilvánossághoz.


Nézze meg képeinket!

Ebben egyebek között arra kérte a közvéleményt, hogy "adjanak időt neki, amíg majd magától tud beszélni". Kifejtette azt is, tudja, hogy mekkora érdeklődést kelt az ügye, de egyetlen intim kérdésre sem fog válaszolni. Azt írta, hogy "mindenki intim kérdéseket akar feltenni, amelyek nem tartoznak senkire".

Annyit közölt még a fogságáról, hogy fogva tartóját sohasem nevezte parancsolónak, pedig az emberrabló ezt akarta tőle. "Ugyanolyan erős voltam. Szimbolikusan szólva ő a tenyerén hordozott, ugyanakkor lábbal taposott engem" - fűzte hozzá.

Nem maradt le semmiről

Úgy magyarázta, hogy nincsen alapja a gyászhoz - miután az emberrabló 44 éves Wolfgang Priklopil öngyilkosságot követett el Natascha megszökése után -, de úgy értékeli, hogy nem lett volna szükség a férfi halálára. "Ő az életem része volt, és ezért bizonyos módon gyászt érzek" - fűzte hozzá.

Az 1998. március 2-án elrabolt, majd fogságából augusztus 23-án megszökött Natascha tudatában van annak, hogy nem volt normális a gyermekkora, de úgy érzi, hogy "nem maradt le semmiről".

Pozitívumként kapaszkodik abba, hogy nem szokott rá a dohányzásra, és nem ismerkedett meg "rossz barátokkal" sem. Kijelentette, hogy jól érzi magát jelenlegi tartózkodási helyén, és ő fogja majd meghatározni, hogy mikor lép kapcsolatba újságírókkal.

Acélajtóval zárta el

Az osztrák sajtó szerint Wolfgang Priklopil hónapokig, de lehet, hogy évekig készült az emberrablásra. A férfi a Bécs melletti Starsshofban található házának garázsa alatt 6 négyzetméteres, ablak nélküli cellát alakított ki, amelyet egy páncélszekrényről leszerelt acélajtóval zárt le.

Áldozatának azt mesélte be, hogy a házat aláaknázta, és bárki megpróbálna behatolni, az az életével fizetne. (A lány szökése után ezért vizsgálták át robbantási szakértők a házat.) A mosdóval is felszerelt cellában tartotta fogva a tettes 8 és fél évig Nataschát, akinek elmondta, hogy ha nem sikerült volna az 1998. március 2-án végrehajtott emberrablása, akkor azt máskor követte volna el.

Még a szemetet is átválogatta

Nataschát azzal zsarolta, hogy az édesapja nem akarja kifizetni érte a váltságdíjat, és bizonyítékként megmutatta a lánynak a családja telefonszámát. A lány a bulvársajtó szerint többször is kérlelte "Wolfgangot", hogy engedje szabadon, de a férfi nem engedett a kérlelésnek.

A tettes még arra is ügyelt, hogy átválogassa a szemetet, nehogy feltűnjön valakinek, hogy az egyedül élő távközlési technikus házából gyanúsan sok szemét hulladék kerül a kukákba.

Cáfolták a megrontást


Klikk a képre!

A férfi időnként azt is megengedte, hogy áldozata a videokamerákkal, mozgásérzékelőkkel és riasztóberendezésekkel felszerelt házban, illetve annak kertjében sétáljon, rádiót hallgathatott, időnként televíziót nézhetett, újságot és könyveket olvashatott.

A rendőrség cáfolta azokat a sajtóhíreket, hogy a lányt megrontotta volna az elrablója. A hivatalos állásfoglalás szerint ez nem bizonyított. A sajtó szerint erről maga a lány mesélt annak a rendőrnőnek, aki először hallgatta ki szabadulása után.

Volt-e tettestárs?

A rendőrség hétfőn bejelentette, hogy két nyomozást is folytatnak a Kampusch-ügyben. Vizsgálják a tettes öngyilkosságát, valamint megnyugtatóan tisztázni szeretnék annak kérdését, hogy az emberrablónak volt-e tettestársa.

Egy szemtanú ugyanis kitart akkori vallomása mellett, miszerint két férfit látott abban a fehér mikrobuszban, amellyel Nataschát elrabolták. Natascha - aki a múlt szerdán őrzője telefonálás közbeni figyelmetlenségét kihasználva szökött meg rabtartójától - viszont azt állítja, hogy Priklopilnak nem volt társa.