Mátyás
-6 °C
1 °C

Tiltanák a melegházasságot az indiánok

2005.04.26. 12:22
Törvényben tiltaná az egyneműek házasságát a navahó indiántörzs. Az Egyesült Államok legnagyobb indiántörzsének törvényhozói egyhangúan foglaltak állást a melegházasságok ellen. A legalizációpárti, ugyanakkor pragmatikus törzsfőnök várhatóan aláírja a törvényt.

A melegházasság legalizálása ellen szavazott a legnagyobb amerikai indián törzs nemzetgyűlése, jelentette a Reuters. A Navahó Nemzet, az Egyesült Államok legnagyobb indiánrezervátumának irányítótestülete hatvanhárom igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül fogadta el az egyneműek házasságát tiltó törvényt. A navahó törzs vezetőjének tíz napja van a törvény hatályba léptetésére.

Joe Shirley törzsfőnök korábban ellenezte a melegházasságok tilalmát, az egyhangú szavazás hatására azonban várhatóan aláírja a törvényt. "A magánéletbe történő kormányzati beavatkozásnak tűnik ugyan, de a szavazatarányt látva [Shirley] valószínűleg aláírja a törvényt", nyilatkozta a Reutersnek George Hardeen, a törzsfőnök szóvivője.

Shirley márciusban még a háromszázezer lakosú rezervátumban tartott népszavazást is lehetségesnek tartotta a kérdésben, írja a Reuters.

Az amerikai indiánoknál most folyó vita a melegházasságról tükrözi az Egyesült Államok tagállamaiban zajló hasonló vitákat. A történészek szerint ugyanakkor az amerikai őslakos indiánok a fehér ember megérkezte előtt toleránsak voltak a homoszexuálisokkal szemben, csak az európai kulturális hatásokra lettek elítélőek.