Auguszta
-3 °C
2 °C

Hitlert csodálta az amerikai ámokfutó

2005.03.23. 13:16
Náci jelképeket viselt a hétfői minnesotai mészárlás elkövetője. Az indián rezervátumi iskolában 9 halottat és 15 sebesültet maga mögött hagyó Jeff Weise ámokfutása után saját magával is végzett.
A hatóságok még nem tudják biztosan, mi vezette az indián származású fiút szörnyű tettében, de diáktársai információi előrevihetik a nyomozást. Az osztálytársak elmondása szerint az amúgy csendes Jeff mindig feketében járt, napszemüveget viselt, és katonai bakancsot hordott. Szörnyű rajzokat készített, zombis történeteket írt, rajongott a horror filmekért, és csodálta Hitlert.

Az életben csendes fiú a kibertérben viszont annál hangosabb vaolt. Náci honlapokon regisztráltatta magát és Todesengelnek, a Halál Angyalának hívatta magát. Csatlakozni szeretett volna egy árja csoporthoz, de nem értette, miért nem léphet be egy olyan nem fehér ember, mint ő.

Az iskola tanárai azzal vádolták, hogy lövöldözést tervezett tavaly április 20-ára, Hitler születésnapja alkalmából. „Nagyon igazságtalannak tartom, hogy így utaznak rám” - írta Weise. Ám 11 hónappal később végül valóban megtette. „Egy fiatal fiú, aki kétségbeesetten keresi a közösséget, ahol meghallgatják”- mondta a család egy barátja róla. A hatóságok szerint az identitás zavar miatt kereste a náci közösségeket is.

Internetes levelezéséből kiderült, sok mindent elfogadott a náci ideológiából, de sok dologgal nem értett egyet. „Kitenyészteni a tiszta emberi fajt, nem lehet a jövő útja…”- írja. „Nem értek egyet azzal az ötlettel, hogy megalkossuk a felsőbbrendű fajt”

Ma közös imádságot rendeztek az áldozatokért Minesotta fővárosában St. Paulban.