Antal, Antónia
3 °C
9 °C

Pornót forgatott az NDK hadserege

2008.03.30. 09:58
Az NDK hadserege a nyolcvanas években 160 embert foglalkoztatott a pornóiparban. A főtisztek kerti mulatságokon vetítették az állami jóváhagyással, de titokban forgatott pornófilmeket.

A Stasi (volt NDK titkosszolgálat) archívumában pornófilmeket találtak. A 16 milliméteres filmre forgatott tekercseket az NDK hadserege készítette, titokban. A filmeket a néphadsereg vezérkara és a Varsói Szerződés meghívott parancsnokai nézhették meg csupán.

Fénykorában az NDK hadsereg 160 munkatársa foglalkozott pornófilmek gyártásával. Biesdorf katonai bázison készültek a felvételek. Az úgynevezett "amatőr filmklubot" 1982-ben létesítették elhagyott barakkokban, kezdetben egy 12 fős stábbal. A nagy igény miatt azonban folyamatosan duzzadt a pornózó katonák csoportja.

Hivatalosan az NDK-ban (és a keleti blokk többi országában is) tilos volt pornográf felvételek készítése, a hadsereg azonban mentesült a tiltás alól. Németország hadseregének egyik mostani szóvivője is dolgozott a titkos forgatásokon. Dietmar Schuertze hangosítóként és színészként is közreműködött a kommunista állami szexfilmek elkészítésében, írja a Telegraph című brit lap.

Schuertze emlékei szerint a filmeket a főtiszteket kerti mulatságokon vetítették egymásnak. A jelenetek rövidek és egyszerűek voltak: jellemzően nem volt kerettörténet, csak akció. A férfiak katonák voltak, a női szereplők csekély fizetséget vagy élelmiszert kaptak közreműködésükért.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!