Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Pornót forgatott az NDK hadserege

2008.03.30. 09:58
Az NDK hadserege a nyolcvanas években 160 embert foglalkoztatott a pornóiparban. A főtisztek kerti mulatságokon vetítették az állami jóváhagyással, de titokban forgatott pornófilmeket.

A Stasi (volt NDK titkosszolgálat) archívumában pornófilmeket találtak. A 16 milliméteres filmre forgatott tekercseket az NDK hadserege készítette, titokban. A filmeket a néphadsereg vezérkara és a Varsói Szerződés meghívott parancsnokai nézhették meg csupán.

Fénykorában az NDK hadsereg 160 munkatársa foglalkozott pornófilmek gyártásával. Biesdorf katonai bázison készültek a felvételek. Az úgynevezett "amatőr filmklubot" 1982-ben létesítették elhagyott barakkokban, kezdetben egy 12 fős stábbal. A nagy igény miatt azonban folyamatosan duzzadt a pornózó katonák csoportja.

Hivatalosan az NDK-ban (és a keleti blokk többi országában is) tilos volt pornográf felvételek készítése, a hadsereg azonban mentesült a tiltás alól. Németország hadseregének egyik mostani szóvivője is dolgozott a titkos forgatásokon. Dietmar Schuertze hangosítóként és színészként is közreműködött a kommunista állami szexfilmek elkészítésében, írja a Telegraph című brit lap.

Schuertze emlékei szerint a filmeket a főtiszteket kerti mulatságokon vetítették egymásnak. A jelenetek rövidek és egyszerűek voltak: jellemzően nem volt kerettörténet, csak akció. A férfiak katonák voltak, a női szereplők csekély fizetséget vagy élelmiszert kaptak közreműködésükért.