Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Egyre gazdagabb a calabriai maffia

2008.05.22. 22:06
Szinte felfoghatatlan összegre, 44 milliárd euróra (11 000 milliárd forintra) becsüli a Cosa Nostra után az egyik legbefolyásosabb maffiaszervezet, a calabriai 'Ndrangheta éves összbevételét egy olasz kutatóintézet, írja a BBC.

A dél-olasz régióban működő maffiacsoport bevétele az olasz GNP (Bruttó Nemzeti Termék) közel 3 százalékával egyenlő, ami nagyságrendben azt jelenti, hogy éves bevétele meghaladja Szlovénia és Észtország együttes GNP-jét, hozta nyilvánosságra legújabb eredményeit az Eurispes olasz kutatócsoport. A 'Ndrangheta ezzel nem csak az egyik leggazdagabb, hanem az egyik legnagyobb multinacionális szinten működő bűnszövetkezetté nőtte ki magát, tették hozzá a tanulmány készítői.

Mi? 'Ndrangheta?

A calabriai maffia eleinte vidéki kis szervezetként kezdte, majd a kapcsolatok megszilárdulásával a gazdaságban és politikában is egyre nagyobb hatalomra tettek szert. A múlt század közepére a főként zsarolásból és lopásból meggazdagodó csoport nemzetközivé nőtte ki magát, és mára jelen van Kanadában, az Egyesült Államokban, Ausztráliában, Németországban és Oroszországban. Mivel a 'Ndrangheta (jelentése: maffia az ősi calabriai nyelven) a mai napig szoros családi kötelékekre épül, a tagok nem árulják el egymást, így rendőrség szinte képtelen beférkőzni sorai közé.

A körülbelül 130 családból álló calabriai maffia bevételeinek nagy részét a drogkereskedelemből nyeri, de foglalkoznak még emberrablással, zsarolással és lopással is, újabban pedig a pénzmosás, a fegyver- és gyémántkereskedelem területén fordulnak elő gyakran.

A 'Ndrangheta hatalmát nemzetközi szinten is kiterjedt kapcsolatainak és a sikeres politikai nyomásgyakorlásának köszönheti. Különösen igaz ez hazájában, Calabriában, ahol szervezet tagjai jóformán minden szintre beférkőztek már. A régióban az elmúlt 15 évben tízből legalább egy helyi tanácsot kellett feloszlatni azért, mert beszivárogtak a maffia tagjai, vagy kapcsolatban álltak olyan szervezetekkel, melyek kezéhez vér tapad, állítja a tanulmány.

A megdöbbentő adatokat figyelembe véve a kutatást végző intézet vezetője az olasz állam felelősségére is felhívta a figyelmet. Itt az ideje, hogy a politikusok és a média is szembenézzen a maffia-problémával, és rendőröknek, bíráknak is jóval találékonyabbnak és hatékonyabbnak kell lenniük, hogy sikeresen tudjanak fellépni a maffiával szemben, mondta a vezető.

Mivel a drogkereskedelem nem ismer határokat, és az abból befolyó pénzeket is tisztára kell mosni, a maffia nem csak Olaszországot, hanem más államok polgárait és gazdaságát is veszélyezteti.