Géza
-12 °C
-4 °C

Halálos négyes

2001.12.21. 20:48
A British Medical Journal kutatása szerint minden hónap negyedikén megugrik az elhalálázok szám a japán és kínai kórházakban. A két nyelven a "négy" szó hangzásban megegyezik a "halál" szóval, a kutatók a babonás félelem okozta stresszel magyarázzák a gyakoribb elhalálozásokat 4-i jelenséget.

A négyes számtól való babonás félelem végzetesnek bizonyulhat a szívbeteg kínaiaknál és japánoknál - állítja a British Medical Journal szaklapban megjelent amerikai kutatás. A szívbetegség okozta halálesetek minden negyedikén csúcsértéket érnek el: míg egy átlagos napon hatvanan halnak meg, addig bármely hónap negyedikén kilencvenen hunynak el.

A kutatók Amerikában élő kínai és japán halotti bizonyítványok adatait tanulmányozták. A "négy" szó a mandarin kínai és japán nyelvben nagyon hasonlóan hangzik, mint a "halál" szó. Egyes kínai vagy japán kórházakban nem létezik a negyedik emelet, és az ajtókon sem jelenik meg ez a szám.

Tömény hétvégi ivás miatt halál hétfőn

A kutatók szerint a babonás félelem okozta stressz lehet az egyedüli magyarázat a halálesetek számának 4-i megugrására. A tudósok véleményét azok a kutatások is alátámasztják, amelyek szerint földrengések idején is több szívbeteg hal meg (nem a romok alatt).

Egy brit kutatás szerint a hétfő a legveszélyesebb nap a szigetországi szívbetegek számára - a hétfői szívhalálrekordot a britek italozási szokásaival magyarázzák: a hétvégi black out után könnyen jön hétfőn a szívroham.