Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Negyven év múlva feltételesen szabadulhat a négyszeres gyilkos

2002.12.10. 12:21
A bíróság négy gyilkosság elkövetésében találta bűnösnek Nemeskéri Gusztávot, akit elsőfokon, nem jogerősen életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt. Az ítélet szerint Nemeskérit negyven év múlva feltételesen szabadlábra helyezhetik. Az ügyész súlyosbításért, a védő felmentésért fellebezett.
Több emberen, részben nyereségvágyból elkövetett emberölésért életfogytiglani szabadságvesztésre ítélte Nemeskéri Gusztávot első fokon a Fővárosi Bíróság kedden. A nem jogerős ítélet értelmében a négy ember megölésének vádjával bíróság elé állított 40 éves férfi legkorábban 40 év múlva bocsátható feltételesen szabadlábra. Az ítélet megállapította, hogy az anyagi gondokkal küszködő férfi 1996 és 1999 között lelőtte egy argentin ismerősét, az Elmü egyik díjbeszedőjét, egy postásnőt és saját féltestvérét.

Korábban mindent beismert

A 2001 októberében kezdődött büntetőperben a vádlott - az ügyészségen korábban tett vallomásához hasonlóan - úgy vallott, hogy egyedül féltestvére megölésében bűnös, a másik három gyilkosságot a féltestvér követte el. A bíróság előtt azonban Nemeskéri nem kívánt sem részletes vallomást tenni, sem kérdésekre válaszolni. Így arra sem adott magyarázatot, miért változtatta meg a rendőrségen két évvel korábban tett teljes, mind a négy gyilkosságra vonatkozó beismerését.

Egy héttel korábban elmondott vádbeszédében az ügyész tényleges életfogytiglani szabadságvesztést indítványozott. Amennyiben a Fővárosi Bíróság a magyar jogrendszer szerint jelenleg alkalmazható legszigorúbb büntetést, a tényleges életfogytiglani szabadságvesztést szabta volna ki, akkor sohasem lenne vizsgálható Nemeskéri Gusztáv feltételes szabadságára bocsátásának lehetősége. Az ítélet kihirdetése után az ügyész súlyosbításért, a védő felmentésért, illetve enyhítésért fellebbezett.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!