Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Magyar áldozat a németországi viharokban

2003.06.09. 20:32
Rajna-Pfalz tartományban a lieseri kastély udvarán egy magyar zenész halálát okozta egy kidőlő fa. A szerencsétlenül járt férfi a felszereléseket próbálta menteni a hirtelen jött vihar elől. Mönchengladbachban a szélvész egy ötéves kislánnyal a kosarában elragadott egy ballont. A következő napokra az országban már napos időt jósolnak a meteorológusok.
Összesen legalább hat ember halálát okozták Németországban a pünkösdi hosszú hétvége alatt pusztító súlyos viharok. Ezen kívül sokan a rendkívüli esőzésre visszavezethető közúti balesetekben vesztették életüket, tucatnyi ember megsebesült. Mindenekelőtt Németország északi és középső részén árasztott el a víz utakat, autópályákat és pincéket, számolt be a dpa.

Mönchengladbachban a brit hadsereg rajnai csapattestének ünnepélyén vasárnap este a vihar elragadott egy lehorgonyzott ballont. Kosarában egy ötéves kislány volt, akinek a holttestét és a lezuhant ballont még az este folyamán 70 kilométerrel távolabb találták meg. Az ünnepélyen további hat ember sebesült meg, egy közülük súlyosan.

A felszerelést próbálta menteni

A türingiai Mühlhausenben egy 59 éves férfit az autójára zuhanó faág sújtotta agyon. A Mosel menti Lieser kastélyában rendezett zenei rendezvényt félbeszakította a vihar. A színpadra egy fél méter vastag faág zuhant, agyonütve egy 52 éves budapesti zenészt, aki a felszerelést próbálta menteni.

Az alsó-szászországi Apen egyik szabadtéri diszkójában kidőlt egy tölgy, és halálosan megsebesítette az egyik rendezőt. Az északi tengeri Sylt szigetén felborult egy lakóautó, és maga alá temette hamburgi tulajdonosát. Hessen tartomány északi részében egy 33 éves siklóernyős a heves széllökések következtében lezuhant és meghalt.

Lefoglalták az állványzatot

A 700 ezer embert vonzó berlini "világ kultúráinak karneválján" vasárnap este egy épület állványzata zuhant a tömegbe, három személyt megsebesítve. A két nő és egy férfi még hétfőn is életveszélyes állapotban volt. Az eredeti tervek szerint pünkösdhétfőn tovább folytatódó ünnepséget félbeszakították. Az állványzatot az esetleges hanyagság megállapítására lefoglalták.

A brandenburgi Lübbenauban öten sérültek meg, amikor a csónakjuk egy rázuhanó fától felborult. Drezdában négyzetméterenként 40 liter eső zúdult alá, sok helyütt halálos áldozatokkal és személyi sérülésekkel járó baleseteket okozva. A B6-os főúton négy ember halt meg egy balesetben. Egy 74 éves férfi a gépkocsijával megcsúszott az úton, és összeütközött egy szembejövő autóval.

Súlyos balesetek

Agethorstban egy 22 éves férfi halt meg, amikor a hirtelen lezúdult eső miatt elvesztette uralmát a járműve felett, és az árokba sodródott. Két 16 éves utasa könnyű sérüléseket szenvedett. Egy 28 éves férfi Bad Segeberg körzetben a házában égett. A szomszédok azt állították, villámcsapás okozta a tüzet, de a rendőrség ezt egyelőre nem tudta megerősíteni.

Hamburgban a tűzoltóság 50 alkalommal szállt ki elöntött pincék kipumpálására, és a lezuhant faágak eltávolítására. Az elmúlt napokban Észak-Rajna Vesztfáliában, Schleswig-Holsteinban és Alsó-Szászországban folyamatosan bevetésen volt a rendőrség és a tűzoltóság.