Mátyás
-6 °C
1 °C

Nem madárinfluenzásak a francia turisták

2005.10.28. 15:23
Nem madárinfluenza okozta három francia turista thaiföldi megbetegedését. A megnyugtató hírek ellenére a thai kormány távol tartaná a turistákat a madaraktól az ország vadasparkjaiban.

Mégsem a madárinfluenza H5N1 vírusa fertőzött meg három francia turistát Thaiföldön. A három turistát a Franciaországhoz tartozó indiai-óceáni szigeten, Réunionon tartóztatták fel a hatóságok, mert betegnek tűntek. Az első tesztek a madárinfluenza vírusára utaltak, később azonban vitatható eredményeket adtak, ezért a turistáktól vett mintákat Párizsba küldték elemzésre. A Pasteur Intézetben végzett vizsgálatok kizárták, hogy a H5N1 okozta volna megbetegedésüket.

"A laboreredmények szerint a turistákat a H3N2, vagyis a hétköznapi emberi influenza vírusa fertőzte meg" - nyilatkozta az AP-nek Dr. Thawat Suntarajarn, a thaiföldi kormány Járványmegelőzési Központjának igazgatója. A thai hatóságokat Franciaország tájékoztatta a tesztek eredményéről.

A turistákat Réunionon gyorsteszttel vizsgálták, ez pedig nem tud különbséget tenni az emberi influenza és a madárinfluenza között, mondta el Thawat az AP-nek.

A megnyugtató eredmények ellenére a thai kormány továbbra is kéri a madárparkok tulajdonosíit, hogy a jövőben ne engedjék meg a madarász turistáknak a közeli kapcsolatteremtést a madarakkal.

Európában azonban újabb elhullot madárból mutatták ki az emberre is veszélyes vírust. Gheorghe Flutur román mezőgazdasági miniszter tájékoztatása szerint a román-moldáv határ közelében október 21-én talált elhullott gém halálát is a H5N1 vírus okozta. Romániában a Duna-delta vidékén két településen kellett vesztegzárat elrendelni a madárinfluenza miatt.