Valér
-2 °C
0 °C

Nem keresik tovább az eltűnt magyar hegymászót

2002.08.02. 11:27
Feladták a keresését annak a magyar hegymászónak, aki július 26-a előtt tűnt el a Karakorum-hegységben. Ozsváth Attila társával a 8000 méter felé emelkedő csúcs meghódítására készült. Egy lavina azonban elsodorta a felszerelésüket, amelynek felkutatására a később eltűnt hegymászó vállalkozott.
Eltűnt egy magyar hegymászó az észak-pakisztáni Karakorum-hegységben, társa ezt szerdán jelentette az iszlámábádi nagykövetség konzuli szolgálatának - közölte pénteken Tóth Tamás, a Külügyminisztérium szóvivője.

A szóvivő elmondta: a hegymászók július második felében indultak útnak, hogy meghódítsák a 8 ezer méter fölé emelkedő Karakorum-hegységet. Ez a vidék nehéz hegymászóterep, a nyolcezer méter feletti magasság még a leggyakorlottabb alpinisták számára is életveszélyes.

Egyedül indult el

Egy lavina azonban elsodorta a felszerelésüket, amelynek felkutatására a később eltűnt hegymászó vállalkozott.

Az eltűnt férfi azt ígérte hogy, legkésőbb július 26-án csatlakozik társához a pihenőtáborban. Miután nem tért vissza, kötéltársa képzett pakisztáni hegyi vezetőkkel a keresésére indult.

Feladták a mentést

A rendkívül rossz időjárási viszonyok miatt azonban a mentést július 28-án fel kellett adniuk. Tóth Tamás közölte: a pakisztáni magyar nagykövetség felkérte az iszlámábádi külügyminisztérium illetékeseit, hogy intézkedjenek a kutatás folytatása érdekében.

Társa feltételezése szerint a hegymászót vagy lavina sodorta magával, vagy jéghasadékba zuhant.

Tapasztalt mászó

Az eltűnt hegymászó Ozsváth Attila, a Magyar Hegymászó Szövetség elnöke, igen tapasztalt, társai szerint világklasszis mászó volt: 1978-től járja a magas hegycsúcsokat. Mászott már a Kaukázusban, a Magas-Tátrában, a Pamírban, a Himaláján.

A legutolsó információk szerint kicsi az esély arra, hogy élve kerüljön elő. Az RTL Klub információi szerint Ozsváth Attila társa jól van, és már utazik hazafelé.

Statisztika

Neidenbach Ákos, a Magyar Hegymászó Történeti Társaság vezetője 1966-tól 2000-ig vezetett statisztikát a magyar hegymászók baleseteiről. Harminchat év alatt 53-an haltak meg mászás közben, ebből 45-en magashegységben. Leggyakrabban a lavina sodorta el őket, vagy lezuhantak. Csak 2000-ben hét magyar mászó halt meg a hegyekben.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!