Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Egyre kevesebb esélye van az Alpokban eltűnt magyarnak

2003.11.28. 13:31
A zord időjárás pénteken is lehetetlenné tette a kutatást azután a magyar fiatalember után, aki még szerdán csúszott meg az osztrák Alpokban és zuhant le a hegyről. Szakértők egyre kisebbre teszik a felszerelés nélkül hegyet mászó fiatal túlélési esélyeit, mert a kérdéses szakaszt egyméteres frissen hullott hó borítja.
Pénteken is lehetetlenné tette a kutatást a sűrű köd és a szakadatlan hóesés az osztrák Alpokban az eltűnt magyar hegymászó után. A szerencsétlenül járt magyar életbenmaradási esélyeit már csak nagyon csekélynek értékelik az osztrák szakértők, akik rámutatnak arra, hogy a mintegy 3600 méteres magasságban történt baleset helyszínét szerda óta legalább egy méter vastagságú, frissen hullott hó borítja.

Az APA osztrák hírügynökség a csendőrség heiligenbluti képviseletére hivatkozva arról adott hírt, hogy mindeddig nem tudtak mentőhelikoptert bevetni az eltűnt magyar utáni kutatásba, mert a körzetben napok óta állandósult sűrű köd és havazás miatt a légi járműnek félútról vissza kellett fordulnia.

Szombaton újabb próbálkozás

Ausztria legmagasabb hegycsúcsának, a 3798 méteres Grossglocknernek az egész térségében pénteken is sűrű köd uralkodott, az alacsonyabb részeken esett az eső, a magasabb helyeken pedig nagyon erős volt a havazás. A kutatást szombaton akarják folytatni, jóllehet az időjárási előrejelzések lényeges javulást nem ígérnek.

Az APA szerint az eltűnt magyar 27 éves társával - akit az osztrák hírügynökség rendőrként nevezett meg - szerdán indult a Grossglocknerre annak ellenére, hogy a helyiek az időjárásra hivatkozva nem tanácsolták ezt. Az osztrák csendőrség szerint a magyar alpinisták hiányosan voltak felszerelve.

Szerda dél körül az egyik magyar mintegy 3600 méteres magasságban megcsúszott, és lezuhant a hegyről. Társa nem tudta megtalálni, és leereszkedett az egyik menedékig, ahonnan értesítette a csendőrséget. A rossz idő ellenére még szerdán este nyolc osztrák hegyimentő a helyszínre indult, azonban az időjárás miatt félbe kellett szakítani a mentőakciót, és a mentők a hegyen éjszakáztak. Az eltűnt hegymászó társát, aki ugyancsak a hegyen töltötte az éjszakát, csütörtök reggelre helyezték biztonságba.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft