Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Favágó neonácit fogtak el Spártában

2001.12.20. 16:07
Az ókori Spárta területén húzta meg magát K. Polacek, a 67 éves hirhedt neonáci favágó, aki gazdag pályafutása során egybek mellett szekercés támadás miatt ítéltek el. Mielőtt körözni kezdték volna hatóságok volt tartományi pártelnök Németországban, és oktatott Viking-csoportokat alsó-szászországi erdőkben.
A görög rendőrség kedd este letartóztatott egy osztrák neonácit, aki ellen elfogatóparancsot adtak ki Ausztriában.

Karl Polaceket a Peloponnészosz-félsziget nyugati részén, Amaliáda város közelében tartóztatták le egy osztrák állampolgár feljelentése alapján, miután egy "jellegzetes honlapra" látogatva beigazolódtak a 67 éves férfi ellen megfogalmazott vádak.

Pátréban helyezték 40 napos előzetes letartóztatásba, ez idő alatt kell Ausztriának a kiadatásához szükséges iratokat a görög igazságszolgáltatás rendelkezésére bocsátani, ennek hiányában kénytelenek lesznek szabadlábra helyezni - értesült pátrei igazságügyi forrásból a francia hírügynökség.

Polaceket 1999 nyara óta körözik hazájában, amikor is két év börtönre ítélték "a nemzetiszocializmus újraélesztése" miatt. Az ítélet letöltése elől külföldre menekült. Görögországban néhány éve telepedett le, és földművelésből tartotta el magát.

Előéletéről az ORF-On közölt adatokat. Németországban ötször ítélték el jogerősen, többek között, mert szekercével támadt tüntetőkre. Alsó-Szászországban a szélsőjobboldali Szabad Német Munkáspárt (FAP) tartományi elnöke volt, és az 1990-es évek elején az NSZK-ban végrehajtott, erőszakos neonáci akciók titkos szervezőjének tartották. Polacek, aki tanult foglalkozását tekintve favágó, az 1980-as évek eleje óta az alsó-szászországi erdőkben rendszeresen vezetett hétvégi gyakorlatokat a szélsőjobboldali Viking-csoport kisebb egységeinek. Többszöri elítélése után 1992 januárjában kitoloncolták Ausztriába.

Ezután egészen 1999-ig Salzburgban és Felső-Ausztriában tevékenykedett: bőrfejűeket gyűjtött maga köré és folyóiratot adott ki Braunauer Ausgock címmel, egyértelmű neonáci tartalommal. Emiatt ítélték el hazájában két év börtönbüntetésre azzal a kikötéssel, hogy hat hónapot feltétlenül le kell töltenie - írta az ORF-On.