Gertrúd, Patrik
2 °C
5 °C

Halál a népitáncversenyen

2005.03.07. 13:15
Életét vesztette szombaton Bogyiszlón egy fiatal népitáncos. A táncos fáradtságra panaszkodva feküdt le aludni, és mikor édesanyja ébreszteni próbálta, már nem lélegzett. A négy fiúgyermeket nevelő székely család teljesen értetlenül áll a történtek előtt.

Életét vesztette a budapesti Rege táncegyüttes egyik táncosa szombaton, a Bogyiszlón megrendezett Fülöp Ferenc Hagyományőrző Szólótánc Versenyen. A huszonegy éves bonyhádi fiatalember a Tolnai népújság híre szerint dél körül lett rosszul, és hamarosan meghalt.

A Tolna megyei Bogyiszlón hatodjára rendezték meg a versenyt, harminchat páros és nyolc szólótáncos részvételével. Pénteken délután próbáltak a táncosok, míg este táncházzal melegítettek a másnap délelőtti versenyre.

Nem lehetett segíteni rajta

A bőrdíszművességgel, népzenével is foglalkozó fiatalember mindig életvidám, erős és egészséges volt, tudtuk meg Kosnás Árpádtól, a tragikus körülmények közt elhunyt táncos bátyjától, a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium Zelke népitáncegyüttesének vezetőjétől. A négy fiúgyermeket nevelő székely származású család teljesen értetlenül áll a történtek előtt, "az öcsém sose volt beteges, még a nátha is elkerülte", mondja Kosnás Árpád. A fiúnak "élete volt a székely hagyományok őrzése", a tánc mellett még brácsázni is tanult az óbudai Zeneiskolában.

A budapesti Rege táncegyüttes táncosa istensegítsi silladrit és csárdást táncolt párjával, és a versenyprogram befejezése után nem sokkal halt meg. Mint testvére mondja, a táncos fáradtságra panaszkodott, lefeküdt aludni, és mikor édesanyja ébreszteni próbálta az eredményhirdetésre, már nem lélegzett, és pulzusa is alig volt. Egy elsősegélyben jártas népitáncos megpróbálta az életét megmenteni, de mire a mentők kiérkeztek már nem lehetett segíteni rajta. Temetése jövő héten lesz Bonyhádon.

Rendkívüli haláleset

A délutánra tervezett eredményhirdetés és a gálaműsor a tragédia miatt elmaradt. A Borbély Jolán néprajzkutató vezette zsűri tizenegy táncosnak ítélt oda díjat, amelyet később adnak majd át.

A 21 éves bonyhádi fiatalember halálának pontos okát igazságügyi boncolás állapíthatja majd meg. Mivel idegenkezűségre utaló körülmény nem merült fel, a rendőrség nem indított eljárást az ügyben, tudtuk meg Kákai Ildikó századostól, a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferensétől.