Árpád
-2 °C
4 °C

A történelem legnagyobb népszámlálása Kínában

2000.11.01. 21:02
Ötmillió kérdezőbiztos keres fel tíz nap alatt 350 millió kínai háztartást. További egymillió ellenőr felügyeli munkájukat.
Úgy 1,3 milliárd lehet az ázsiai ország lakossága
A 350 millió kínai családnak 23 kérdést tartalmazó kérdőívre kell válaszolnia. Minden tizedik háztartásnak 46 kérdést tesznek fel, amelyek a család nagyságára és az életszínvonalra is kiterjednek.

A Kommunista Párt vezetői - Jiang Zemin elnök, Zhu Rongji miniszter és Li Peng parlamenti elnök, volt kormányfő - a kínai állami televízió kamerája előtt töltötték ki a kérdőívet.

A kérdőíven a legváltozatosabb kérdések szerepelnek: hány éves az illető, milyen iskolai végzettséggel bír, mi a foglalkozása, mióta lakik a körzetben, van-e angol WC a lakásában.

Úgy 1,25-1,3 milliárd kínai
Kínában az 1990-es népszámlálás során 1,13 milliárd ember adatait rögzítették. Hivatalos becslések szerint időközben 1,25-1,3 milliárdra növekedhetett a hatalmas ázsiai ország lakossága, ami a világ népességének ötödét teszi ki.
Sok kínai kételkedik abban, hogy a rájuk vonatkozó kérdőíveket bizalmasan fogják kezelni. Bonyolultnak ígérkezik a mintegy 80-120 millió vándormunkás adatainak rögzítése is.

Az új népszámlálás első adatait a tervek szerint jövő év februárjában teszik közzé, a kérdőívek teljes kiértékelése azonban több mint két évig fog tartani.

Néhány adat már az első nap után kiszivárgott: a kérdezőbiztosok például nyolcezer be nem jelentett halálesetet regisztráltak.

Ettől az akciótól várják azt is, hogy fellebben a fátyol arról: vajon hová tűnnek Kínában a leánycsecsemők.

Az 1949 óta ötödik népszámlálás legkényesebb pontjaihoz tartozik a gyermekek megszámlálása. A több mint egy gyermeket nevelő szülőket még mindig büntetés fenyegeti, amiért nem vették figyelembe azt az állami politikát, mely családonként mindössze egy gyermek születését szorgalmazza.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?