Erik, Alexandra
EUR 386,11 Ft
USD 366,67 Ft
11 °C
23 °C

A történelem legnagyobb népszámlálása Kínában

2000.11.01. 21:02
Ötmillió kérdezőbiztos keres fel tíz nap alatt 350 millió kínai háztartást. További egymillió ellenőr felügyeli munkájukat.
Úgy 1,3 milliárd lehet az ázsiai ország lakossága
A 350 millió kínai családnak 23 kérdést tartalmazó kérdőívre kell válaszolnia. Minden tizedik háztartásnak 46 kérdést tesznek fel, amelyek a család nagyságára és az életszínvonalra is kiterjednek.

A Kommunista Párt vezetői - Jiang Zemin elnök, Zhu Rongji miniszter és Li Peng parlamenti elnök, volt kormányfő - a kínai állami televízió kamerája előtt töltötték ki a kérdőívet.

A kérdőíven a legváltozatosabb kérdések szerepelnek: hány éves az illető, milyen iskolai végzettséggel bír, mi a foglalkozása, mióta lakik a körzetben, van-e angol WC a lakásában.

Úgy 1,25-1,3 milliárd kínai
Kínában az 1990-es népszámlálás során 1,13 milliárd ember adatait rögzítették. Hivatalos becslések szerint időközben 1,25-1,3 milliárdra növekedhetett a hatalmas ázsiai ország lakossága, ami a világ népességének ötödét teszi ki.
Sok kínai kételkedik abban, hogy a rájuk vonatkozó kérdőíveket bizalmasan fogják kezelni. Bonyolultnak ígérkezik a mintegy 80-120 millió vándormunkás adatainak rögzítése is.

Az új népszámlálás első adatait a tervek szerint jövő év februárjában teszik közzé, a kérdőívek teljes kiértékelése azonban több mint két évig fog tartani.

Néhány adat már az első nap után kiszivárgott: a kérdezőbiztosok például nyolcezer be nem jelentett halálesetet regisztráltak.

Ettől az akciótól várják azt is, hogy fellebben a fátyol arról: vajon hová tűnnek Kínában a leánycsecsemők.

Az 1949 óta ötödik népszámlálás legkényesebb pontjaihoz tartozik a gyermekek megszámlálása. A több mint egy gyermeket nevelő szülőket még mindig büntetés fenyegeti, amiért nem vették figyelembe azt az állami politikát, mely családonként mindössze egy gyermek születését szorgalmazza.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!

  • Eladnék
  • Betét