Valér
-2 °C
0 °C

Több ezer hektáron pusztít a tűz az Egyesült Államokban

2002.07.17. 11:28
Az elmúlt harminc évben nem tapasztalt szárazság nehezíti a Nevadában pusztító erdőtűz megfékezését, amit egy villámcsapás gyújtott még a múlt héten. Idén már több mint 1,3 millió hektárnyi terület égett le az Egyesült Államokban.
Mintegy 3500 hektáron pusztítanak a lángok Nevadában, a Sierra Nevada hegységben. Az elmúlt 30 év legnagyobb szárazsága miatt szinte akadálytalanul terjedő lángok már 250 lakóházat is fenyegettek, a tűzoltóknak azonban sikerült más irányba, lakatlan területek felé terelniük a tüzet. A hatóságok szerint eddig csak a tűz mintegy egyharmadát sikerült megfékezniük.

Az erős szél nehezíti az oltást

A villámcsapás okozta tűz oltásában körülbelül ezer tűzoltó vesz részt, akik munkáját három repülőgép és a Nemzeti Gárda két helikoptere is segíti. A tűz miatt több településen nincsen áram, és a helyi elektromos művek szóvivője szerint akár hetekig is eltarthatnak a helyreállítási munkálatok. Az alacsony páratartalom, és a változó irányú szél ráadásul megnehezíti a tűzoltók munkáját.

Nagy kiterjedésű erdőtüzek

A lángok most a múlt havi, igen nagy kiterjedésű tüzek helyszínének közelében pusztítanak. Emellett Nevada és Utah állam határán is tűz pusztít, de innen nem jelentettek sérülteket. Oregonban összesen mintegy 40 ezer hektár áll lángokban, itt 18 ház vált a tűz martalékává. A tűzoltóság jelentése szerint ebben az évben körülbelül 1,3 millió hektáron pusztítottak a tüzek az Egyesült Államok területén, és ez duplája a tízéves átlagnak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!