Emőke
-4 °C
9 °C

A szpíd lett Amerika legnépszerűbb drogja

2005.07.06. 10:26
A kokainnál is veszélyesebbnek ítélik a szpídet az amerikai rendfenntartók. Az amfetamint könnyű előállítani a farmokon, ezért főleg a vidéki Amerika drogjának számít.

A szpíd vált a legfenyegetőbb droggá az Egyesült Államokban, jelentette a BBC. Egy szerdán közzétett, negyevenöt tagállamot átölelő felmérésben a megkérdezett hatóságok az esetek több mint felében a szpídet jelölték meg a legsúlyosabb problémaként. A kokaint húsz százalékuk említette, az amerikai drogpolitika főmumusának számító marihuánát még ennél is kevesebben.

A vidék drogja

A szpíd leginkább az amfetamin kémiailag modifikált, addiktívabb metamfetamin formájában terjed. A fogyasztás főleg a vidéki amerikára jellemző, hiszen a metamfetamin könnyen előállítható az átlagos farmokon megtalálható vegyi anyagokból. A vidéki laborokat pedig nehezebb lebuktatni, írja a BBC.

A felmérésben résztvevő megyék felében a börtönlakók húsz százaléka szpíddel kapcsolatos bűncselekmények miatt ül. Egyes helyeken arányuk eléri az ötven százalékot.

A felmérésben résztvevők szerint komoly problémát okoz a szpídhez kapcsolódó járulékos bűnözés is. A megnövekedett amfetamifogyasztásnak a gyerekek is károsultjai, mivel a drog hatására szüleik, gondviselőik hajlamosak elhanyagolni őket, írja a BBC.

Elhibázott politika

A felmérés megint igazolta, hogy az amerikai drogpolitika az utóbbi időben arányt tévesztett. A Sentencing Project felmérése szerint bár a hatósgok is belátják, hogy nem a marihuána jelenti az igazi problémát, a kormányzat drogellenes háborúja az elmúlt években szinte kizárólagosan kannabisz elleni háborúvá alakult.

Kedden a Guardian számolt be a brit drogpolitika csődjéről. Nagy-Britanniában az elmúlt években a fokozódó rendőri fellépések ellenére bővült a drogkínálat, ezzel párhuzamosan csökkentek az árak.