Mátyás
-6 °C
1 °C

Halálra ítélték Nagaszaki polgármesterének gyilkosát

2008.05.26. 10:00
Egy kártérítési ügyben született kedvezőtlen ítélet miatt gyilkolta meg Nagaszaki polgármesterét egy japán maffiózó. A hatvan éves gyilkost halálra ítélték, a maffiózó elfogadja, hogy felakasszák bűnéért.

Halálra ítélték Siroo Tecuját, a legnagyobb japán maffia, a Jamagucsi-gumi tagját, aki 2007. április 17-én, fényes nappal, a nyilt utcán végzett Nagaszaki polgármesterével. Ito Ikcso éppen újraválasztásáért kampányolt, amikor agyonlőtték.

Siroo azért gyilkolta meg a pacifista meggyőződéséről híres Itót, mert a helyi önkormányzat egy közlekedési balesetet követő kártérítési ügyben a kárára ítélt.

Az eset valósággal sokkolta a japán közvéleményt. Az ügyész vádbeszédében "terrorista cselekménynek" nevezte a gyilkosságot, amelynek az volt a célja, hogy "Japán történelmében példa nélkül álló módon szabotáljon egy választást".

Japánban a lőfegyverrel való gyilkosságok ritkák, mivel rendkívül szigorúan szabályozzák a fegyverviselést. Ugyanakkor a politikus elleni, gyakran a szervezett alvilággal kapcsolatban álló szélsőjobboldali aktivisták által elkövetett merényletek elszaporodtak a második világháború vége óta.

Már 1990-ben Ito elődét, Motosima Hitosit súlyosan megsebesítették, miután egy nyilatkozatában a néhai Hirohito császár második világháborús felelősségéről beszélt. 2002-ben egy ultra-nacionalista halálra szúrta Isii Koki ellenzéki képviselőt, aki a korrupció elleni erőteljes állásfoglalásairól híresült el.

Siroo a per során kijelentette: elfogadja, hogy bűnéért felakasszák.