Alfréd
-2 °C
2 °C

Még hétfőn visszaköltözhetnek a Kertész utcai lakók

2005.04.25. 12:30
Még hétfőn visszaköltözhetnek lakásaikba az életveszélyessé vált Kertész utcai társasház lakói, jelentette be a VII. kerület polgármestere. A társasházból hétfő hajnalban kellett kitelepíteni a lakókat, mivel téglák kezdtek potyogni a kéményből és az alatta lévő tűzfalból. Az önkormányzat szerint a közös képviselő alulkezelte a régóta húzódó problémát, ezért omlott le az elaggott falrész.

Várhatóan még hétfőn visszaköltözhetnek a lakók abba a VII. kerületi Kertész utcai házba, amelyet omlásveszély miatt az éjszaka kellett elhagyniuk, közölte Hunvald György, MSZP-s polgármester.

Az önkormányzat félmillió forintos költséggel ideiglenes védőtetőt építtet, amely felfogja az esetleg lehulló faldarabokat; ezután - valószínűleg hétfőn, de legkésőbb kedden - egy kivételével minden lakásba visszatérhetnek a lakók. Egy család ideiglenes elhelyezést kért; őket az önkormányzat katasztrófahelyzetekre fenntartott lakásainak egyikében helyezték el.

Önkormányzati segítség feltételekkel

Hunvald rendkívüli társasházi közgyűlést hív össze, mivel "az önkormányzat segíteni akar a házon, de ennek vannak feltételei is", egyebek között az, hogy olyan közös képviselőt válasszanak, aki megoldást keres a régóta létező problémára.

Hunvald szerint a két érintett társasház egyike már évekkel ezelőtt közölte a másikkal, hogy életveszélyes a tűzfal és a kémény, javítsák ki, ám az ez mostanáig nem történt meg.

Hajnali riadó

Huszonkét lakásból negyvenkét embert kellett kitelepíteni hétfő hajnalban, mert a magasabbik épület kéménye, amely egyben tűzfal is, 20 négyzetméternyi területen életveszélyessé vált, és ez épületrész bármikor - például egy erősebb széllökéstől - leomolhat.

Dobson Tibor katasztrófavédelmi szóvivő korábban azt mondta, hogy a kiköltöztetett lakók közül harminchétnek sikerült szállást találniuk, öt embert pedig átmenetileg egy üzlethelyiségben szállásoltak el. A szakemberek hétfőn kezdik meg a károk, illetve az épület állagának a felmérését, és ennek alapján döntenek majd a további intézkedésekről.

Januárban nyolcvan embert kellett kitelepíteni hasonló okból

Utoljára január 4-én adtunk hírt arról, hogy egy VI. kerületi társasházból nyolcvan embert kellett kiköltöztetni egy ledőlt kémény miatt. Akkor két napba telt, hogy egy család kivételével minden lakásba visszatérjenek a lakók.

A Hunyadi téri, négyemeletes ház ledőlő kéménye átszakította a rossz állapotú ház födémét, az egyik lakás lakhatatlanná vált. A 48 lakásból kiköltöztetett lakókat átmenetileg szállodában helyezték el.