Jenő
-3 °C
6 °C

Letartóztatások a nigériai zavargások miatt

2002.12.02. 16:20
A hatóságok eddig már több mint 300 embert tartóztattak le a Miss World kapcsán kitört összecsapásokban.
Letartóztatták a kétszáz ember életét követelő nigériai zavargásokat kirobbantó egyik muzulmán vezetőt - jelentette a BBC. Nafiu Baba Ahmedet, a vallási bíróság szerepét betöltő Sária Főtanács titkárát a titkosrendőrség fogta el Kadunában. A városban november 22-én véres vallási zavargásokba torkollott egy a Miss World szépségverseny elleni tüntetés.

Blaszfémia

A zavargásokat a This Day című napilapban megjelent istenkáromlónak tartott cikk robbantotta ki. Az írás szerint "Mohamed próféta valószínűleg helyeselné a Miss World szépségversenyt, és a elképzelhető, hogy a döntősök közül választana magának feleséget, ha látná őket". Bár az cikk szerzője, Isioma Daniel többször is bocsánatot kért, a Sária Főtanács mégis halálos ítéletet, fatvát mondott ki rá. Az ítéletet később több muzulmán vezető is érvénytelenítette.

Londonba menekült

A zavargások óta a hatóságok mintegy háromszáz embert tartóztattak le. Az összecsapások miatt a Miss World szervezői új helyszint kerestek a versenynek, a döntőt Londonban rendezik.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?