Diána
12 °C
27 °C

Mindenhol apad a Duna

2002.08.23. 10:48
Csütörtök reggel óta mindenhol apad a Duna. Ennek ellenére csaknem háromszázanm még nem költözhettek vissza otthonaikba, illetve több főúton még mindig szünetel a forgalom. Budapest XXII. Kerületében és néhány Budapest közeli településen a fertőzésveszély elkerülése érdekében ívóvízzel látják el a lakosságot.
Az elmúlt száz év legnagyobb dunai árhulláma csütörtök reggel elhagyta Magyarország déli határát, s azóta a teljes magyar szakaszon apad a folyó - tájékoztatta az MTI-t péntek reggel az Országos Vízügyi Főigazgatóság Műszaki Törzsének ügyeletese.

Intenzív az apadás a Paks feletti szakaszon, s a dél-magyarországi szakaszon pedig mérsékelt apadás mutatkozik. A tetőzés óta Nagymarosnál és Esztergomnál is már csaknem 4 méterrel apadt a folyó, Dunaföldvárnál 221 centiméterrel, Bajánál 48 centiméterrel, Mohácsnál pedig a csütörtöki tetőzés óta 22 centiméterrel csökkent a Duna vízszintje.

Már csak Győrnél harmadfokú a készültség

Jelenleg Győr térségében a megsérült zsilipek közelében még mintegy 18 kilométeres hosszúságban harmadfokú árvízvédelmi készültség van érvényben, a Sió torkolatától a déli országhatárig terjedő 135 kilométeres védvonalon másodfokú a készültség, továbbá Rajka és a Sió-torkolat közötti 450 kilométeres gátszakaszon pedig első fokú készültségben figyelik a szakemberek a Dunát.

Budapesten 3,5 métert apadt a folyó

Budapestnél péntek reggel 495 centiméteren állt a lánchídi vízmérce, tehát több mint 3,5 méternyit apadt a folyó a tetőzés óta. A fővárosban továbbra is nagy erőkkel dolgoznak a III. kerületben a Királyok útja mentén, ahol feltehetően még pénteken megnyílhatnak a Dunára merőleges utcák, az úgynevezett árvízi kapuk, s így az üdülők, csónakházak tulajdonosai, bérlői szombattól már gépkocsival is bejuthatnak a Római-partra.

A Margitszigeten péntekre virradó éjszaka a homokzsákokat bontották el az ideiglenes védműből. A zsákokat az éjszakai órákban szállítják el, hogy napközben ne zavarják a sziget látogatóit. A fővárosban folyamatosan megszüntetik a Dunába vezető csatornanyílások lezárását, s így a szennyvíz már nem szivattyúzással, hanem a szokott módon, gravitációs úton juthat a folyóba.

Nem járható a 2-es út több szakasza

Az átázott töltésszakaszok mentén továbbra is több helyen forgalomkorlátozás van érvényben a Duna mentén: így a gemenci erdő vadjainak védelmében változatlanul csak kétóránként nyitják meg az 55-ös főút Bátaszék és Baja közötti szakaszát. Pénteken is zárva marad a 2-es főút Budapest és Dunakeszi, valamint Göd és Sződliget között. A 11-es főúton Dunabogdánynál rövid terelőre kényszerülnek a járművek, Esztergom és Tát között változatlanul szünetel a forgalom. A 12-es főutat pedig Nagymaroson tartják zárva. A vonatok egyelőre nem közlekednek Almásfüzitő és Tokod között, néhány Volánbusz pedig kerülő úton jár.

Újra járnak a kompok

A Dunakanyarban valamennyi komp és kishajó ismét zavartalanul szállítja az utasokat. Paksnál és Fajsznál pedig péntek reggel indult meg ismét a forgalom. Szombaton várhatóan Dunaújvárosnál és Mohácsnál is üzembe helyezik a kompot.

Péntek reggelre 119 fővel csökkent a kitelepített lakosok száma. Az önkormányzatok és a katasztrófavédelmi igazgatóságok által ideiglenesen elhelyezettek száma: 276 fő. Egészségügyi ellátásuk folyamatos, zavartalan - tartalmazza a Kormányzati Koordinációs Bizottság Operatív Törzsének pénteki közleménye. Az északi megyékben megkezdődött a fölöslegessé vált gátak visszabontása, folytatódik a takarítás, fertőtlenítés, szivattyúzás, visszatelepítés.

Ezzel egy időben megkezdődnek a kárfelmérési munkák. Néhány településen - a víznyomás csökkenése és a fertőzésveszély elkerülése miatt - még ivóvízzel látják el a lakosságot. Így például Budapest XXII. kerületében, Dömösön, Dobogókőn és Pilismaróton - áll a Kormányzati Koordinációs Bizottság Operatív Törzsének péntek reggeli közleményében.