Judit
3 °C
7 °C

Mindenhol apad a Duna

2002.08.23. 10:48
Csütörtök reggel óta mindenhol apad a Duna. Ennek ellenére csaknem háromszázanm még nem költözhettek vissza otthonaikba, illetve több főúton még mindig szünetel a forgalom. Budapest XXII. Kerületében és néhány Budapest közeli településen a fertőzésveszély elkerülése érdekében ívóvízzel látják el a lakosságot.
Az elmúlt száz év legnagyobb dunai árhulláma csütörtök reggel elhagyta Magyarország déli határát, s azóta a teljes magyar szakaszon apad a folyó - tájékoztatta az MTI-t péntek reggel az Országos Vízügyi Főigazgatóság Műszaki Törzsének ügyeletese.

Intenzív az apadás a Paks feletti szakaszon, s a dél-magyarországi szakaszon pedig mérsékelt apadás mutatkozik. A tetőzés óta Nagymarosnál és Esztergomnál is már csaknem 4 méterrel apadt a folyó, Dunaföldvárnál 221 centiméterrel, Bajánál 48 centiméterrel, Mohácsnál pedig a csütörtöki tetőzés óta 22 centiméterrel csökkent a Duna vízszintje.

Már csak Győrnél harmadfokú a készültség

Jelenleg Győr térségében a megsérült zsilipek közelében még mintegy 18 kilométeres hosszúságban harmadfokú árvízvédelmi készültség van érvényben, a Sió torkolatától a déli országhatárig terjedő 135 kilométeres védvonalon másodfokú a készültség, továbbá Rajka és a Sió-torkolat közötti 450 kilométeres gátszakaszon pedig első fokú készültségben figyelik a szakemberek a Dunát.

Budapesten 3,5 métert apadt a folyó

Budapestnél péntek reggel 495 centiméteren állt a lánchídi vízmérce, tehát több mint 3,5 méternyit apadt a folyó a tetőzés óta. A fővárosban továbbra is nagy erőkkel dolgoznak a III. kerületben a Királyok útja mentén, ahol feltehetően még pénteken megnyílhatnak a Dunára merőleges utcák, az úgynevezett árvízi kapuk, s így az üdülők, csónakházak tulajdonosai, bérlői szombattól már gépkocsival is bejuthatnak a Római-partra.

A Margitszigeten péntekre virradó éjszaka a homokzsákokat bontották el az ideiglenes védműből. A zsákokat az éjszakai órákban szállítják el, hogy napközben ne zavarják a sziget látogatóit. A fővárosban folyamatosan megszüntetik a Dunába vezető csatornanyílások lezárását, s így a szennyvíz már nem szivattyúzással, hanem a szokott módon, gravitációs úton juthat a folyóba.

Nem járható a 2-es út több szakasza

Az átázott töltésszakaszok mentén továbbra is több helyen forgalomkorlátozás van érvényben a Duna mentén: így a gemenci erdő vadjainak védelmében változatlanul csak kétóránként nyitják meg az 55-ös főút Bátaszék és Baja közötti szakaszát. Pénteken is zárva marad a 2-es főút Budapest és Dunakeszi, valamint Göd és Sződliget között. A 11-es főúton Dunabogdánynál rövid terelőre kényszerülnek a járművek, Esztergom és Tát között változatlanul szünetel a forgalom. A 12-es főutat pedig Nagymaroson tartják zárva. A vonatok egyelőre nem közlekednek Almásfüzitő és Tokod között, néhány Volánbusz pedig kerülő úton jár.

Újra járnak a kompok

A Dunakanyarban valamennyi komp és kishajó ismét zavartalanul szállítja az utasokat. Paksnál és Fajsznál pedig péntek reggel indult meg ismét a forgalom. Szombaton várhatóan Dunaújvárosnál és Mohácsnál is üzembe helyezik a kompot.

Péntek reggelre 119 fővel csökkent a kitelepített lakosok száma. Az önkormányzatok és a katasztrófavédelmi igazgatóságok által ideiglenesen elhelyezettek száma: 276 fő. Egészségügyi ellátásuk folyamatos, zavartalan - tartalmazza a Kormányzati Koordinációs Bizottság Operatív Törzsének pénteki közleménye. Az északi megyékben megkezdődött a fölöslegessé vált gátak visszabontása, folytatódik a takarítás, fertőtlenítés, szivattyúzás, visszatelepítés.

Ezzel egy időben megkezdődnek a kárfelmérési munkák. Néhány településen - a víznyomás csökkenése és a fertőzésveszély elkerülése miatt - még ivóvízzel látják el a lakosságot. Így például Budapest XXII. kerületében, Dömösön, Dobogókőn és Pilismaróton - áll a Kormányzati Koordinációs Bizottság Operatív Törzsének péntek reggeli közleményében.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?