Sára, Márió
2 °C
6 °C

Víz alá kerülhetnek New Jersey sűrűn lakott részei

2005.11.17. 11:04
New Jersey legsűrübben lakott területeit áraszthatja el száz éven belül az Atlanti-óceán, véli három kutató. A princetoni tudósok szerint az állam területének három százalékát a mesterséges dűnék építésével sem lehet megmenteni.

Száz éven belül New Jersey legsűrübben lakott területeit is eláraszthatja az Atlanti-óceán, állítják elemzésükben a Princeton Egyetem kutatói. Matthew Cooper, Michael Beevers és Michael Oppenheimer értékelése szerint a tengerszint globálisan tapasztalható növekedése "komoly és egyre növekvő fenyegetést jelent New Jersey-ben", írja az AP.

A kutatók számításai szerint 2100-ig világszerte 9-88 centivel emelkedhet a tengerek szintje. New Jersey partjainál 71 centiméteres vízszintemelkedéssel számolnak. Azaz az állam területének három százaléka kerülne víz alá, hét százalékán pedig állandosulna az árvízveszély. New Jersey nyolcmillió lakosának hatvan százaléka a part menti, veszélyeztetett területeken él, írja az AP.

Az óceán növekvő vízszintje a New Jersey-i nagyvárosok ivóvízbázisait is veszélyezteti, ami még a területek elárasztásánál is komolyabb probléma, írja az AP.

A New Jersey-i hatóságok az elmúlt években több projektet is megkezdtek a partszakasz megerősítésére. Megerősítették az árvíz veszélyeztette épületeket és dűnésítési programba kezdtek, a Princeton kutatói szerint azonban ezek a projektek nem akadályozhatják meg a part elárasztását.

Javaslatuk az üvegházhatást fokozó gázok kibocsátásának visszafogása. Ez ugyan a következő ötven év trendjén már nem változtat, 2100-ra azonban megfordulhatnak a folyamatok.