Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

Erőszak tombolt a német árvaházakban

2008.09.16. 08:51
50 ezerre teszi egy tanulmány azoknak a gyerekeknek a számát, akiket az 50-es, 60-as években árvaházakban bántalmaztak egy nyugat-német tartományban, megállapítják azt is, hogy a többi kilenc tartományban is hasonló lehetett a helyzet. A kutatás szerint Nyugat-Németországban mindennapos volt a fiatalok megalázása, verése, szexuális zaklatása.

A második világháború után gyermekotthonba került fiatalkorúakat gyakran bántalmazták Nyugat-Németországban, sokukat brutálisan megverték, illetve megerőszakolták. Az NDR regionális közszolgálati tévéállomás kedden nyilvánosságra hozott kutatási eredményei szerint az egyházi árvaházakban sem volt ritka a gyerekek szexuális zaklatása.

A hajdani tíz nyugat-német tartomány közül, a hannoveri központú alsó-szászországi evangélikus-lutheránus egyházi körzetet vizsgáló kutatók megállapították, a prűd 50-es, 60-as években az 1968-as európai mozgalmak kirobbanása előtt mindennapos volt a szövetségi köztársaságban a gyermekotthonokban elhelyezett fiatalok megalázása, verése, szexuális zaklatása.

Az NDR tanulmánya csak Alsó-Szászországban 50 ezerre teszi az akkor szőnyeg alá söpört ifjúság ellenes erőszakos cselekmények számát, és feltételezi, hogy a másik kilenc nyugatnémet régióban sem lehetett sokkal jobb a helyzet.

Az akkor megbecstelenített lányok és fiúk ma már a nyugdíjas kor körül járnak, sokuk először mesélt az észak-német tévéseknek sivár, egyházi intézményekben töltött nehéz gyermekkoráról.

A német egyház jótékonysági szervezetei (Caritas, Diakonie) napjainkban már nem tagadják a szörnyű vádakat, azonban csak sajnálatos, egyedi esetekként említik a gyermekotthonokban mindennapos törvénysértéseket.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!