Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Az NNI nyomoz a bankautomata-rablások ügyében

A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) átvette a Pest Megyei rendőr-főkapitányságtól a múlt hét szerdán Szigetszentmiklóson, és előtte szeptember 13-án Solymáron történt ATM-rablások ügyét. A 2007 óta történt tucatnyi, bankautomaták elleni támadás mögött legalább két bűnözői csoport állhat. Ezek az ügyek mind az NNI-nél vannak.

Szeptember közepén néhány nap eltéréssel Solymáron és Szigetszentmiklóson is egy-egy járműhöz kötött drótkötéllel loptak el bankautomatákat. 2007 óta a legutóbbi, szigetszentmiklósi esetig 12 hasonló eset történt az ország különböző pontjain.

Az automaták elleni támadásoknál korábban a robbantásos módszert használták, például Budakeszin, Fóton és Vácott is.

Hajdúdorogon, Karcagon, Nagykállón, Zircen és Győrben és Szentendrén pedig kitépték az automatákat a helyükről. A legrégebbi eset Budapesten, 2006-ban történt, egy kispesti automatát törtek fel ismeretlenek. Ezután hosszú szünet következett és 2007 végén előbb Zircen, majd Győrben tüntettek el automatákat, ezek később Komárom-Esztergom megyében, a majki tóból kerültek elő.

A Független Hírügynökség szerint az ATM rablásokért kettő, vagy több bűnbanda felel. Több helyen láttak, illetve rögzítették a biztonsági kamerák ugyanazt a gépkocsit, illetve kisteherautót. Ez a csapat Pest megyében tevékenykedik. A solymári esetnél egy IFA teherautót használtak, amit úgy tudni, két nappal a rablás előtt vittek el tolvajok az eredeti tulajdonosától. A szigetszentmiklósi esetnél egy terepjáróban ültek a rablók, vagyis ebben a két esetben nem biztos, hogy a korábban a megyében dolgozó banda lopta el az ATM-eket.

Szeptemberben Budapesten fogtak el egy spanyol bankfiókokat fosztogató bandát, a koszovóiak között egy magyar nőt is. Egyedi módszerrel dolgoztak: mindig kieső helyen lévő bankfiókot szemeltek ki, ezután fatörzsekkel vagy nagy kövekkel eltorlaszolták az utat, hogy biztosítsák maguknak a menekülési útvonalat, majd markológéppel kitépték a falból a bankjegykiadó automatát.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!