Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Belső harcok dúlják a magyar FBI-t

2006.01.18. 23:07
A Szervezett Bűnözés Elleni Főosztály vezetője nyugdíjazását kérte, miközben beosztottját kirúgták és fegyelmi eljárás indult ellene. Egy titokzatos fax szerint a cégnél morális válság alakult ki, az ezt tagadó hivatalos állásfoglalás szerint a két vezető "kilépése" között nincs összefüggés, mások szerint már hónapok óta szóbeszéd tárgya az NNI-n belül a két rendőr közötti konfliktus.

"Morális válság a Nemzeti Nyomozó Irodánál?" címmel küldött az Indexnek egy ismertelen feladó faxot, amiben többek között az áll, hogy Görög János rendőr-ezredes - aki idáig a Szervezett Bűnözés Elleni Főosztály vezetője volt - azonnali hatállyal nyugdíjazását kérte, miután beosztottja, Oláh Miklós alezredes ellen "utolsó erejével" eljárást kezdeményezett. A névtelen levél szerzője szerint a két rendőri vezető közötti szakmai ellentétek vezettek a helyzet kialakulásához. Pár nappal később azt az információt kaptuk, hogy Oláh Miklóst, a Kábítószer Bűnözés Elleni Osztály vezetőjét felmentették beosztásából.

Nincs összefüggés

Horváczy Emese, az NNI sajtóreferense megerősítette a fenti értesüléseket, de elmondása szerint Görög János harminc év szolgálati idő után 2006 augusztus 1-i hatállyal mindenféle konfliktus nélkül kérte nyugdíjazását, amire természetesen minden lehetősége megvolt. Oláh Miklóst január 14-i hatállyal mentette fel Bolcsik Zoltán, az NNI vezetője, de ennek okairól munkajogi megfontolások miatt nem adhatnak tájékoztatást. Emellett azt sem közölhette Horváczy Emese, hogy milyen ügyek miatt indult fegyelmi eljárás az alezredes ellen. A Kábítószer Bűnözés Elleni Osztály élére Oláh eddigi helyettese, Sebők Viktor került megbízott osztályvezetőként.

A kérdéses faxról tudnak az NNI-ben, tette hozzá Horváczy Emese, de szerintük a csúsztatásokkal és rosszindulatú feltételezésekkel teli iromány külső forrásból származik, így érdemben nem kívánnak foglalkozni vele, nem keresik a feladóját, vagy szerzőjét. Görög nyugdíjazása és Oláh felmentése között nincs összefüggés, utasította el a fax állításait a sajtóreferens. A faxot egyébként egy Örs vezér téri postafiókból adták fel - legalábbis a fejlécen olvasható telefonszámhoz a budapesti 148-as számú posta tartozik.

Az Index úgy tudja, hogy a felmentése után Oláh Miklósnak felajánlottak egy kiemelt főnyomzói posztot, de a középkorú rendőr ezt nem fogadta el, helyette nyugdíjazását kérte - amire az eddig letöltött szolgálati ideje alapján neki is volt lehetősége. Szerettük volna megkérdezni a történtekről a két közvetlen érintettet is, de sem Oláh Miklós sem Görög János nem kívánt nyilatkozni a történtek körülményeiről.

Fúrták egymást

"Kétségtelenül érzékelhető valamiféle válsághangulat a nyomozó irodánál" - mondta el az Indexnek véleményét egy neve elhallgatását kérő magas rangú NNI-s rendőr, aki saját bevallása szerint a faxról ugyan nem hallott, de a Görög-Oláh konfliktusról igen. Azt konkrétan ő sem tudta megmondani, hogy miért folyik fegyelmi eljárás - az amúgy jó rendőrnek, jó szakembernek ismert - Oláh ellen, de kívülről úgy tűnik, hogy a főosztályvezető és beosztottja "egymást fúrták meg". Hogy mi volt a konfliktus oka, csak a közvetlen közelükben dolgozók tudhatják, annyi bizonyos, hogy már hónapok óta szóbeszéd tárgya volt "az épületen belül" a két rendőr közötti csetepaté.

A fax egyik állítását ("az NNI vezetése részéről inkább a problémák folyamatos szőnyeg alá söprése a jellemző") úgy kommentálta az Indexnek nyilatkozó NNI-s rendőr, hogy "kétségtelenül van benne valami", hiszen úgy tűnik: igyekeznek a lehető legjobban eltitkolni, hogy miért folyik fegyelmi eljárás Oláh ellen, a vizsgálat okairól idáig semmi nem szivárgott ki a szervezeten belül.

Szigor

A "morális válságra" visszatérve informátorunk akképp fogalmazott, hogy "bizonyos mértékig mindig jellemző volt a szervezetre, most is a levegőben lebeg" és leginkább az egzisztenciális félelmekre, a vezetők és beosztottaik közötti nézeteltérésekre, a gyakran indokolatlanul szigorú és nem megfelelően gondos vezetői módszerekre vezethető vissza. Ez persze minden hierarchikus szervezetben így van bizonyos mértékig, de "itt kicsit szigorúbb" a helyzet, tette hozzá nyilatkozónk.

Egy tavaly nyári hír is alátámasztja némiképp a 2004 elején alakult NNI-ben uralkodó állapotok aggasztó voltát. A HavariaPress 2005. július elsejei híre szerint több mint nyolcvan jól képzett nyomozó szerelt le egyik napról a másikra a Nemzeti Nyomozó Irodától egy átszervezésről határozó belügyminiszteri döntés miatt. Az átszervezés egyik nem titkolt célja a vezetői helyek csökkentése volt, ám az átszervezés második ütemében - érthetetlen módon - újra visszaállították az alosztályvezetői és osztályvezető-helyettesi pozíciókat. Emiatt az érintettek közül sokan úgy vélték, hogy egy kellően át nem gondolt, tévesen előkészített tanulmány alapján történt átszervezéssel nem lett hatékonyabb az NNI működése, ellenben jól képzett szakembereket veszített vele az "magyar FBI". A Nemzeti Nyomozó Iroda akkor úgy reagált a hírügynökségi értesülésre, hogy valóban sokan leszereltek vagy nyugdíjba vonultak, de ez nem veszélyezteti a Nyomozó Iroda működését.