Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Négyszázmillió eurós kárral számol Németország

2002.08.16. 11:44
Az Elba vízszintje pénteken 8,85 méter magasra emelkedett, így megdőlt az 1845 március 31-én mért rekord. Drezdában pénteken nem zárták ki, hogy az Elba akár a tizenkét méteres magasságot is elérheti. A reggeli órákban a folyó szintje óránként 4-5 centimétert emelkedett.
Egy héten belül másodszor mossa víz Drezdában a világhírű képtárnak helyet adó Zwinger épületét, valamint az építészről, Semperről elnevezett operaház falait.

Szász-Anhalt háromméteres vízben állhat

A víz elérte a történelmi városmaggal szemközti részt, Drezda-Újvárost is. Újabb drezdai városrészek készülhetnek fel az evakuálásra, s ugyanez fenyegetheti Riesa körzetének lakóit. Mivel egyes helyeken az utak és a hidak járhatatlanok, fennakadások keletkezhetnek az ivóvíz- és az élelmiszerellátásban.

Az Elba Szászországon keresztül ömlik Szász-Anhalt és Brandenburg tartományok területeire, kitelepítések elrendelésére késztetve a hatóságokat. Drezdától délre Pirnából és Heidenauból akarnak biztonságos helyre vinni több tízezer embert. Ugyancsak el kell hagyniuk a lakóknak a Mülde parti Bitterfeld városát, ami a régió vegyipari központja. A város ipari területeit egyelőre nem fenyegeti az árvíz. Magdeburgban és Wittenbergben is riadókészültséget rendeltek el. Szász-Anhalt központjában arra számítanak, hogy egyes városrészek akár három méter magas vízben is ázhatnak néhány nap múlva. Luther városa, Wittenberg 400 ezer homokzsákot rendelt.

A Moldva duzzasztja fel az Elbát

Brandenburg tartományban Mühlberg település lakói voltak kénytelenek összepakolni. Általános tapasztalat, hogy nem mindenki engedelmeskedik a kitelepítési felszólításnak. Szászországban harmincezerre becsülik az evakuáltak számát.Németország keleti felében az első áradásokat a heves esőzéstől hirtelen megduzzadt, átszakadt víztározókból is táplált mellékfolyók (Mülde, Weisseritz) okozták elsősorban. Most a rendkívül magas vízállás a Moldvának köszönhető, amelynek árhulláma Prágát elhagyva az Elba vizét gyarapítja.

A Németország keleti tartományaiban zajló áradások a németországi katasztrófák legsúlyosabbjai közé tartoznak. Eddig tíz ember halt meg, az anyagi kár értéke több milliárd eurót tehet ki.

Schröder 400 millió eurós kiadással számol

Gerhard Schröder német kancellár szerint az áradások mintegy 4,5 millió német életét érintik. Péntektől elkezdik fizetni azokat a gyorssegélyeket, amelyekről a kormány szerdán döntött. A Schröder-kormány 100 millió euró segélyt szavazott meg a leginkább rászorultaknak, de további 100 milliót fel is lehet venni kölcsönként, kedvező feltételek mellett, az Újjáépítési Hitelintézetnél. A kormány intézkedései körülbelül 400 millió euró - közel 98 milliárd forintos - kiadással járnak.

Eközben az Independent pénteki száma úgy véli, hogy az európai árvizek nyilvánvalóan óriási pusztítása vélhetően csak egyetlen embernek hozhat hasznot: ez pedig Gerhard Schröder német kancellár. A lap szerint a különleges időjárási viszonyok elvonták a figyelmet a német politikus színtelen újraválasztási kampányáról, aki menthetetlenül lemarad, ha nem sikerül olyan benyomást keltenie, hogy képes a mentési munkálatok élésre állni - idézi a lapot a BBC Magyar Adása.

A természeti katasztrófák gazdasági növekedést indíthatnak el

A Frankfurter Rundschau az áradások anyagi vonzatai kapcsán azt írja: azok számára, akiket közvetlenül érint az árvíz, a veszteség nyilvánvaló, de gazdasági értelemben még úgymond kijöhet valami jó belőle. A német újság azzal érvel, hogy az ehhez hasonló természeti katasztrófák általában gazdasági növekedést indítanak be, amelynek a jelen esetben az árvízkárosultaknak kiutalt jelentős pénzügyi segély lehet az elindítója.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!