Bernadett
-2 °C
4 °C

'Szervezett káosz' New Orleansban

2005.09.06. 12:08
Szervezett káosz váltotta a káoszt New Orleansban a mentés egyik irányítója szerint. A város polgármestere szerint tízezernél is többen veszthették életüket, negyvenezer embert keresnek.

Betömték a Pontchartrain tó átszakadt gátját és megkezdték a New Orleanst ellepő hatméteres víz kiszivattyúzuását az Egyesült Államok hadserege Mérnökhadttestének alakulatai. A víz teljes kiszivattyúzása az alakulat parancsnokhelyettese, Warren Riley szerint akár három hónapig is eltarthat a mélyebben fekvő területeken, írja a CNN.

Riley szerint még mindig ezrek vannak életveszélyben a városban. "Mindenkit eltanácsolunk, hiszen a város elpusztult. Teljesen elpusztult" - nyilatkozta a CNN-nek.


Klikk a képre!

A mentőalakulatok a hétvégén kiürítették a két legnagyobb szükségszállást, a Superdome stadiont és a kongresszusi központot. Ez utóbbiról a mentést irányító Szövetségi Mentésirányítási Hivatal (FEMA) a katasztrófa első napjaiban nem is tudta, hogy szükségszállásá alakult. Ray Nagin polgármester szerint azonban még van ok a kutatásra, negyvenezer lakosról nem tudják, hol vannak. Tízezernél is többen veszthették életüket, vélekedett Nagin.

Riley szerint a legnagyobb segítséget a Nemzeti Gárda fegyveres katonáinak bevetése jelentette. "Káoszból szervezett káosz lett" - mondta. Elmondása szerint a mentőalakulatok is a poklok poklát élték meg, a Mérnökhadtest négy-ötszáz alkalmazottjáról nem tudnak semmit.

Az eltűnt mentőalakulatok tagjai közül többen családjaik megmentésére indultak, többen pedig nem tudták feldolgozni a tragédia sokkját, és egyszerűen elmentek a városból, tette hozzá.

New Orleans egyes elővárosaiba hétfőn rövid időre visszaengedték a menekülteket. A visszatérők este hétig maradhattak otthonaikban, hogy összegyűjtsék a legszükségesebb holmijaikat.

Külügyminisztériumi óvás
A Külügyminisztérium nem javasolja az utazást az Egyesült Államok hurrikán sújtotta államaiba, Louisianába, Mississippibe és Alabamába. A korlátozás a minisztérium honlapján olvasható. A minisztérium tizenöt országot nevez meg, mint utazásra nem ajánlott térséget. (MTI)