Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Részeg feketét ütlegeltek a New Orleans-i rendőrök

2005.10.10. 18:34
Egy részeg feketét és az esetet lefilmező újságírót is megvertek a New Orleans-i rendőrök. A rendőrfőnök szerint beosztottjai pokoli stresszben dolgoztak az elmúlt hetekben, de ez sem mentség tettükre.

Brutálisan bántalmaztak egy részeg öregembert a New Orleans-i rendőrök, jelentette az AP. A rendőrök az AP az esetet kamerára rögzítő munkatársaira is rátámadtak.

Patakvér

A New Orleans-i rendőrség azonnal felfüggesztette a három brutális rendőrt, akik ellen bántalmazás miatt eljárás is indult. "Aggasztó, amit láttunk, a rendőrség azonnal intézkedik" - kommentálta az AP felvételeit Marlon Defillo New Orleans-i rendőrkapitány.

Az AP felvételein jól látható, amint egy rendőr legalább négyszer fejbever egy fekete férfit, aki a Francia Negyed leghíresebb utcáján, a Bourbon streeten ácsorog. A vérezve földre zuhanó férfiba egy másik rendőr térddel rúgott bele. Az AP felvételein látszik, ahogy a hatvannégy éves férfi arccal a földön fekszik, miközben a karjáról vér folyik a kanálisba.

A felvételeken négy rendőr látható. A képek azt is mutatják, hogy a megvert áldozat is ellenállt.

"Húzzál haza!"

Miközben az AP munkatársai forgattak, egy ötödik rendőr lépett hozzájuk, aki le akarta állíttatni a felvételt. Rich Matthews riporter erre felmutatta sajtóigazolványát, ám a rendőr durván nekilökte egy autó motorhháztetejének és hasbavágta.

"Hat hétig kibaszottul életben próbáltam maradni. Húzzál haza a faszba!" - üvöltötte az újságírónak a későmm Stuart Smithként azonosított rendőr. A részeg feketét Lance Schilling és Robert Evangelist rendőrök ütlegelték.

A rendőri brutalitás áldozatát nyilvános részegség, a letartóztatás elleni ellenállás és rendőrtiszt bántalmazása miatt őrizetbe vették.

Nincs mentség

Bár az áldozat fekete, a brutális rendőrök pedig fehérek, Demfillo rendőrfőnök szerint nincs szó rasszista bűncselekményről.

Az AP jelentése szerint a New Orleans-i rendőrök az elmúlt időszakban borzalmas munkakörülmények között dolgoztak. A Katrina pusztítása után a testület háromnegyede otthon nélkül maradt. Sok rendőr dezertált, ezért a maradóknak huszonnégy órás műszakokat kellett teljesíteniük a fegyveres bandáktól fenyegetett, elöntött városban.

"Rendőrein nagy megpróbáltatások közepette dolgoznak, de ez nem mentség tettükre" - nyilatkozta Defillo.