Árpád
-2 °C
3 °C

Egyórás áramszünet volt Kaposváron

2007.10.29. 13:35
Egy órára áram nélkül maradt egész Kaposvár. A húsüzemben nem tudták feldolgozni a sertéseket, a Videotonban is leállt a gyártás. Az áramszolgáltató azt mondja, megtalálták és javítják a hibát.

Egy biztosíték meghibásodása egyórás áramszünetet okozott Kaposvár egész területén hétfőn délelőtt. Az E-On Dél-dunántúli Áramszolgáltató Zrt. délben kiadott közleményében arról tájékoztatott, hogy egy kábel és ezzel egyidejűleg egy transzformátor hibásodott meg.

Heizler György katasztrófavédelmi igazgató elmondta, hogy az üzemzavar a lakossági fogyasztók mellett érintette a nagyfogyasztókat, így többek között a vízműveket, a megyei kórházat, a Videotont, a Kométát, a bankokat és az áruházakat.

A vízműveknél és a kórháznál nem okozott fennakadást az áramszünet, előbbi rendelkezett elég tartalékkal, a kórházban pedig beindították az aggregátorokat. Hozzátette, a Videotonnál és a Kométánál azonban jelentős kárt okozott az áramkimaradás, az alkatrészgyártó műanyag-formákba beleégett a nyersanyag, s elakadt a leölt sertések feldolgozása. A húsfeldolgozótól kapott tájékoztatás szerint előzetes becslések alapján ötmillió forint a kár.

Az áramszünet idejére bezártak a bankok és a nagyáruházak, nem működtek a közlekedési jelzőlámpák, a liftek, a fotocellás ajtók, baleset azonban emiatt nem történt a városban.

Az áramszolgáltató közleménye szerint 8 óra 31 perctől 9 óra 47 percig szünetelt az áramszolgáltatás, ezután az összes - 34 000 - érintett fogyasztónál helyreállt a villamosenergia-szolgáltatás. Azt írták, hogy a hétfői üzemzavar előtt az elmúlt három napon is voltak - néhány ezer fogyasztót érintő - szolgáltatási zavarok Kaposváron, ám a meghibásodás okát a teljes körű ellenőrzések ellenére nem tudták kideríteni.

"A mai napon szakembereink meghatározták a hiba pontos helyét, a hibás vezetékszakasz cseréje folyamatban van - olvasható a közleményben.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?