Vilhelmina
11 °C
28 °C

Egyórás áramszünet volt Kaposváron

2007.10.29. 13:35
Egy órára áram nélkül maradt egész Kaposvár. A húsüzemben nem tudták feldolgozni a sertéseket, a Videotonban is leállt a gyártás. Az áramszolgáltató azt mondja, megtalálták és javítják a hibát.

Egy biztosíték meghibásodása egyórás áramszünetet okozott Kaposvár egész területén hétfőn délelőtt. Az E-On Dél-dunántúli Áramszolgáltató Zrt. délben kiadott közleményében arról tájékoztatott, hogy egy kábel és ezzel egyidejűleg egy transzformátor hibásodott meg.

Heizler György katasztrófavédelmi igazgató elmondta, hogy az üzemzavar a lakossági fogyasztók mellett érintette a nagyfogyasztókat, így többek között a vízműveket, a megyei kórházat, a Videotont, a Kométát, a bankokat és az áruházakat.

A vízműveknél és a kórháznál nem okozott fennakadást az áramszünet, előbbi rendelkezett elég tartalékkal, a kórházban pedig beindították az aggregátorokat. Hozzátette, a Videotonnál és a Kométánál azonban jelentős kárt okozott az áramkimaradás, az alkatrészgyártó műanyag-formákba beleégett a nyersanyag, s elakadt a leölt sertések feldolgozása. A húsfeldolgozótól kapott tájékoztatás szerint előzetes becslések alapján ötmillió forint a kár.

Az áramszünet idejére bezártak a bankok és a nagyáruházak, nem működtek a közlekedési jelzőlámpák, a liftek, a fotocellás ajtók, baleset azonban emiatt nem történt a városban.

Az áramszolgáltató közleménye szerint 8 óra 31 perctől 9 óra 47 percig szünetelt az áramszolgáltatás, ezután az összes - 34 000 - érintett fogyasztónál helyreállt a villamosenergia-szolgáltatás. Azt írták, hogy a hétfői üzemzavar előtt az elmúlt három napon is voltak - néhány ezer fogyasztót érintő - szolgáltatási zavarok Kaposváron, ám a meghibásodás okát a teljes körű ellenőrzések ellenére nem tudták kideríteni.

"A mai napon szakembereink meghatározták a hiba pontos helyét, a hibás vezetékszakasz cseréje folyamatban van - olvasható a közleményben.