Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Első fokon húsz év fegyház Nógrádinak

2004.04.14. 11:36
Az ítélet szerint Nógrádi Ádám 1998 őszén soltvadkerti házuk pincéjében fejbe lőtte apját, a kiskunsági város jómódú vállalkozóját. A bíróság a férfit aljas indokból elkövetett emberölésben mondta ki bűnösnek és húsz év fegyházbüntetésre ítélte.
Első fokon húsz év fegyházbüntetésre ítélte a Pest Megyei Bíróság az apja kivégzésével vádolt Nógrádi Ádámot. Az ítélet szerint Nógrádi 1998 őszén soltvadkerti házuk pincéjében fejbe lőtte apját, a kiskunsági város jómódú vállalkozóját, majd a testet egy közeli kútba rejtette el. A bíróság ezért a férfit aljas indokból elkövetett emberölésben mondta ki bűnösnek. Emellett azonban elmarasztalták fogolyszökés, hamis vád, lopás és más bűncselekmények miatt is. A bíróság mellékbüntetésként tíz évre eltiltotta a vádlottat a közügyek gyakorlásától is.

Az ügyész életfogytiglant kért

Az ügyész március 10-én elhangzott vádbeszédében életfogytiglani büntetést indítványozott apja megöléséért Nógrádi Ádámnak. A végleges vád szerint Nógrádi előre kitervelten, nyereségvágyból és aljas indokból ölte meg Nógrádi Józsefet. Az ügyész az emberölés mellett Nógrádi Ádám terhére rótt még robbanóanyaggal, lőfegyverrel visszaélést, hamis vád, hamis tanúzásra felhívás bűntettét, fogolyszökést, zárkája felgyújtása miatt rongálást, közokirat-hamisítást, sikkasztást és több lopási cselekményt is.

Az eddigi ismeretek szerint Nógrádi Ádám 1998. október 25-én soltvadkerti otthonuk pincéjében hátulról pisztollyal fejbe lőtte apját. A holttestet eltűntette, majd - hogy az örökséghez hozzájusson - névtelen levelet juttatott el bátyjának, a parlamenti olajbizottság egyik akkori tanújának, Zsoltnak, illetve a rendőrségnek. A holttest a levél alapján került elő.

Az ügyész a vádbeszédben kizárta annak lehetőségét, hogy az "olajozó" Nógrádi József meggyilkolása mögött üzleti leszámolás állt volna. Az egykori olajbizottság koronatanújának, Nógrádi Zsoltnak az öccse nyilvánvalóan családi konfliktus miatt végzett olajügyletekkel foglalkozó apjával.

Nem vallotta magát bűnösnek

Nógrádi Ádám egyszer sem tett beismerő vallomást, annyit árult el, hogy apja verte, és elnyomta. Egy videóra rögzített, két rendőrtiszttel folytatott beszélgetésen azonban később könnyekkel küszködve bevallotta tettét.

Nógrádi szerdán reggel, az utolsó szó jogán nem vallotta magát bűnösnek az emberölés vádpontjában. Az ügy a fellebbezések miatt másodfokon folytatódik.