Auguszta
-7 °C
0 °C

'Mi Pintér úr nemi életétől kezdve mindenről beszélgettünk'

2002.04.16. 15:06
- Zs (Nógrádi Zsolt): amit odaadtam, olvasgattad?. Mire J (a tanú): elolvastam, de kevéske. Erre Zs: nekem jó, ha a fele van bevésődve, ezért mondom, hogy ennyi kell csak, lópikula. És még rengeg oh, ah. Ezt a párbeszédet bírói engedéllyel hallgatták le, és az olajügyek koronatanújaként elhíresült Nógrádi Zsolt ellen, hamis vád miatt indult büntetőügy tegnapi tárgyalásán olvasta fel a bíróság. A tárgyalóteremben meglehetősen nagy derültséget okozó párbeszédet azért ismerették, mert abból következtetni lehet arra, hogy Nógrádi a büntetőper egyik tanújával előzetesen egyeztetni próbálta annak vallomását.
Nógrádi Zsoltnak most azért kell a vádlottak padján ülnie, mert az ügyészség szerint 2000 nyarán hamisan állította a hatóságok előtt Pintér Sándor belügyminiszterről, Szabó Iván volt pénzügyminiszterről, Lezsák Sándor országgyűlési képviselőről és Boross Péter volt miniszterelnökről, hogy bűnös kapcsolatban álltak az olajmaffiával, valamint, hogy pénzt fogadott el bűnözőktől. A hírbe hozott politikusok következetesen visszautasították, hogy bármi közük lett volna az olajmaffiához, illetve egyáltalán a bűnözéshez.

Üres kéz és teli táska

A tárgyaláson ma újra meghallgatták azt a tanút, aki korábban Nógrádi sofőrje volt, és decemberben azt vallotta a bíróság előtt: Nógrádiék társaságában többször látta a kilencvenes évek közepén Pintér Sándort, aki akkor még országos rendőrfőkapitány volt, továbbá Boross Pétert és Lezsák Sándort. - Ezek a politikusok üres kézzel jöttek, de teli táskával távoztak - mondta még a decemberi tárgyaláson. Ő volt egyébként az, akivel Nógrádi Zsolt beszélgetett, amikor lehallgatták a telefonbeszélgetésüket.

A sofőr jósolt

Ma már fogalma sem volt arról a tanúnak, hogy miről társaloghattak Nógrádival. Arra viszont emlékezett, hogy "Pintér úr nemi életétől kezdve" mindenről beszélgettek. A "fele bevésődött" kijelentés például utalhatott sírkőre - mondta. Azt viszont határozottan állította, hogy vallomásáért - megfogalmazása szerint - sajnos senki nem ígért pénzt. Nógrádi Zsolt szerint semmi más nem történt, csak jósolt neki a korábbi sofőrje. Azt állította: pontosan tudták, hogy a hatóság lehallgatja őket, és ezért hülyéskedtek. Ezek után a tanú is elismerte: egyszer valóban beszéltek arról, hogy hamisan kellene tanúzni. - Úgy, hogy azt mondjuk, becsületes a Pintér.

Kérdés, válasz

A bíró megkérdezte Nógráditól, hogy miért tett a szerinte törvénysértő lehallgatásokat miatt feljelentést, illetve miért kérte az ügyben eljáró Pest Megyei Főügyészségnek a büntetőperből való kizárását ha szerinte nincs jelentősége a lehallgatott telefonbeszélgetéseknek. Nógrádi válasza az volt erre, hogy a törvénysértő lehallgatás ellen mindenképpen fel kíván lépni.A tárgyalásra elővezették Nógrádi Zsolt öccsét, Ádámot, akit édesapjuk megölésével gyanúsítják. Ő azonban rosszullétre hivatkozva nem tett tanúvallomást. Felolvastak viszont két írásbeli tanúvallomást. Ezekben A gondnok és a felszámolóbiztos állítják, hogy nem látták Pintér Sándort Nógrádiék társaságában, és ilyenről nem is tudnak.

Nógrádi nem elmebeteg

Nógrádi Zsolt nem elmebeteg és nem volt az korábban sem - ezt már az a szakértői vélemény állítja, amely a közelmúltban készült el. A dokumentum készítője megjegyzi ugyanakkor, hogy az olajtanú kevert típusú személyiségzavarban, pszichopátiában szenved. Önmagát hajlamos túlértékelni, ezen kívül megfigyelhető nála figyelemfelkeltési vágy, és a túlzásokra való hajlam is.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!