Szilárda
-4 °C
3 °C

Szórakoztató nagyüzem az egykori olajtanú perén

2002.05.07. 17:24
Pallag László, az egykori olajbizottság egykori elnöke, egy III/II-es ügynökből avanzsált benzinkutas, egy volt államtitkár továbbá az apagyilkossággal gyanúsított ifjabb Nógrádi is megjelent a bíróság előtt Nógrádi Zsolt tárgyalásán, aki azzal vádolnak, hogy hamisan vádolt meg több politikust is bűnös, alvilági kapcsolatokkal.
Pallag László országgyűlési képviselő, a parlament olajbizottságának egykori vezetője általánosságban alátámasztotta Nógrádi Zsolt politikusokat terhelő állításait, konkrétumokkal azonban nem szolgált abban a tanúvallomásában, amelyet a Nógrádi ellen hamis vád miatt indított büntetőeljárás keddi tárgyalásán tett a Pesti Központi Kerületi Bíróság előtt.

Pallag most is hisz az olajtanúnak

Az ügyészség szerint Nógrádi Zsolt, az olajbizottság egykori tanúja 2000-ben hamisan állította a hatóságok előtt Pintér Sándor belügyminiszterről, Szabó Iván volt pénzügyminiszterről, Lezsák Sándor országgyűlési képviselőről, Boross Péter volt miniszterelnökről és a fiáról, hogy a 90-es évek közepén bűnös kapcsolatban álltak a magyarországi olajmaffiával, pénzt fogadtak el bűnözőktől. A hírbe hozott politikusok valamennyien cáfolták érintettségüket, és az ügyészségi vizsgálat is tisztázta őket.

Pallag a keddi tárgyaláson állította, hogy Nógrádi előadását más személyek is megerősítették, de nem a bizottság előtt, csak informális beszélgetések során. Ezek között voltak magas rangú rendőrtisztek, de Pallag állítása szerint ügyészek is beszéltek neki arról, hogy leállították őket, amikor olajügyekben nyomoztak.

"Mondana valaki végre neveket is?"

- Hajlandó végre valaki konkrét információkat, neveket mondani - csattant fel a bírói tanács elnöke, mire Pallag azzal válaszolt, hogy nem sokára lejár a képviselői mandátuma, és nem óhajt büntetőeljárásokba keveredni.

- Az köztudomású, hogy akkoriban Magyarországon meglehetősen elharapózott a korrupció, erről a bíróság számára bizonyítékként több könyvet csatolt be a védelem, de nekem konkrétan arról kell döntenem, amit Nógrádi Zsolt állított öt személyről a hatóságok előtt - magyarázta a bíró.

A leköszönő Pallag képviselő már nem akar bajba kerülni

Pallag László tanúvallomásában beszélt arról is, hogy szerinte megfigyelték őt és környezetét, amikor az olajbizottságot vezette. Továbbá elmondta: amikor 94-ben képviselő lett, őt is megkereste egy olajos cég könyvelője, hogy ajánlatot tegyen.

- Volt olyan képviselőtársam, aki az anyósa nevén intézte a Balaton-környéki privatizációs ügyleteit, és ezt azzal kommentálta: ha kiderül, legalább elviszik - idézte fel parlamenti emlékeit Pallag László.

Egy volt államtitkár is elemezte a helyzetet

Az Antall-kormány ipari minisztériumának helyettes államtitkára tanúként arról számolt be, hogy 1993-ban több mint 100 benzinkútnál vizsgálták az üzemanyagokat, és 26 százalékban durva, rossz minőségű hamisítványokat találtak.

A tanú a helyzet jellemzéseként megemlítette, hogy akkoriban a nyugati cégek felmondták a nagy értékű dízel gépkocsikra adott garanciát a Magyarországon kapható üzemanyag minősége miatt, továbbá mérhető volt ahogyan a gázolaj-fogyasztás csökkenésével arányosan nőtt a háztartási tüzelőolaj (HTO) iránti kereslet. Bírói kérdésre ugyanakkor a volt helyettes államtitkár tanúvallomásában megjegyezte: akkoriban nem merültek fel az illegális olajügyletek politikát érintő vonatkozásai, igaz nem volt még átlátható a probléma egésze.

Az ügynökből lett benzinkutas kormánymegrendelésekről is tud

A bíróság egy idő után félbeszakította annak a tanúnak az előadását, aki gyakorlatilag III/II-es titkos ügynökből lett benzinkutassá, és többek között arról számolt be a tárgyaláson, hogy a déli hadseregcsoport vezérezredesi rendfokozatban lévő szovjet parancsnoka miként akart olajat eladni az Antall-kormánynak. Továbbá mesélt Lezsák Sándor lakiteleki benzinkútjáról, és arról, hogy egy büntetőeljárásban Györgyi Kálmán egykori legfőbb ügyész felesége volt az ügyvédje Kupa Mihály sógorának, aki egyébként Szabó Iván révén szerzett banki hiteleket bűnös tevékenységéhez.

Nógrádi Zsolt ma nem volt rosszul, mégsem beszélt

Kedden az apja megölésének gyanújával előzetes letartóztatásban lévő Nógrádi Ádámot, Nógrádi Zsolt öccsét is meg kívánta hallgatni a bíróság tanúként az ügyben, de Nógrádi Ádám mentességére, a vádlotthoz fűződő közeli rokoni kapcsolatára hivatkozva nem tett vallomást. Így korábbi, részben Nógrádi Zsolt vallomását erősítő nyilatkozata sem vehető figyelembe a büntetőeljárás során.

A keddi tárgyaláson a bíróság ismertette a Legfőbb Ügyészség határozatát, melyben elutasították Nógrádi Zsoltnak a Pest Megyei Főügyészség elfogultság miatti kizárására irányuló indítványát. A büntetőper egy hét múlva tanúk meghallgatásával folytatódik.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!