Gusztáv
-4 °C
1 °C

Totális támadás a szüléseket előrehozó nőgyógyász ellen

2003.12.17. 09:55
Nem csupán a rendőrség nyomoz az ellen a nőgyógyász ellen, aki a feltételezések szerint számos szülést mesterségesen előrehozott a saját ügyeleti idejére, hanem etikai vizsgálatot kezdeményezett az Orvosi Kamaránál az ügyben érintett kórház főigazgatója. A Népszabadságban tegnap közöltekkel ellentétben az orvos nem professzor és nem is volt főorvos, adjunktusként dolgozott a MÁV-kórházban.
Korom Gyula, a MÁV-kórház főigazgatója kezdeményezi az Orvosi Kamaránál, hogy etikai vizsgálat induljon volt orvosa ellen. A férfit a rendőrség azzal gyanúsítja, hogy szakmai indokok nélkül mesterségesen hozott előre szüléseket, hogy azok az ő ügyeleti ideje alatt induljanak meg. Egyes feltételezések szerint emiatt meghalt egy kismama és egynek pedig el kellett távolítani a méhét.

Kockázatos provokált szülés

Provokált, úgynevezett irányított szülést nagyon ritkán, kizárólag szigorú, szakmai indokok miatt lehet alkalmazni - mondta a Népszabadságnak hétfőn Garamvölgyi György, a Schöpf-Merei kórház nőgyógyász főigazgatója. A szülést erőltetni csak akkor lehet, ha egyébként a magzat, vagy az anya élete kerülne veszélybe, vagy a csecsemő már a kelleténél tovább van az anyaméhben, az eljárás kockázatos, méhrepedéshez vagy embóliához vezethet - tette hozzá.

Etikai vizsgálat mindenképpen

A gyanúba kevert férfi, aki nem professzor, hanem adjunktus, munkásságát a kórház visszamenőlegesen végignézte, és egy sor szabálytalanságot találtak, ami már éppen elegendő volt az elbocsátásához. Huszár András, a Magyar Orvosi Kamara etikai elnöke a Népszabadságnak azt mondta, hogy etikai vizsgálatot a rendőrségi eljárás befejezése után indítanak, ha a kolléga büntetőjogi felelőssége nem megállapítható. Ugyanis a bírósági elmarasztalás automatikusan etikai szankciókkal jár.

Információink szerint a bemártott orvos hatalmas magánpraxissal rendelkezett, a MÁV-kórházban is ő vezette le a szülések zömét, ezért vannak, akik szakmai féltékenységre vezetik vissza a nőgyógyász elleni totális támadást.