Emma
9 °C
26 °C

Feladta magát a körözött nőgyógyász

2005.02.03. 16:53
Önként jelentkezett ma a Csillagbörtönben az a szegedi szülész-nőgyógyász, aki ellen még tavaly adott ki elfogatóparancsot a Csongrád Megyei Bíróság. Zalányi Magyarországon nem engedélyezett, nem elfogadott és nem igazolt hatású gyógyszerrel akarta meddővé tenni pácienseit, azonban a nők teherbe estek. Az orvos tudtukon kívül, gyógyszerrel idézte elő náluk a vetélést.

Zalányi Sámuel szegedi szülész-nőgyógyászt még 2004. júniusában ítélték el magzatelhajtás és más bűncselekmények miatt jogerősen két év börtönbüntetésre, és legkésőbb szeptember végéig kellett volna bevonulnia a büntetés-végrehajtási intézetbe. Miután ezt nem tette meg, a megyeszékhelyen először körözést, majd elfogatóparancsot adtak ki ellene.

Cseh Attila, a Csongrád Megyei Bíróság elnökhelyettese csütörtökön sajtóközleményben tudatta, hogy miután az elítélt szülész-nőgyógyász bevonult a Csillagbörtönbe, és elkezdte büntetésének letöltését, visszavonták az ellene kiadott elfogatóparancsot.

Zalányit illegális magzatelhajtás és más bűncselekmények miatt ítélte el a Csongrád Megyei Bíróság, enyhítve az elsőfokú ítéletet. Az ítélet szerint az orvos 2000-ben, magánrendelőjében tiltott módon végzett négy alkalommal magzatelhajtást, aminek következtében az érintett nők kórházi és pszichiátriai kezelésre szorultak.

Zalányi Magyarországon nem engedélyezett, nem elfogadott és nem igazolt hatású gyógyszerrel akarta meddővé tenni pácienseit, azonban a nők teherbe estek. Az orvos ráadásul nem is közölte mindegyik betegével a terhességüket, hanem tudtukon kívül, gyógyszerrel idézte elő náluk a vetélést. Ezzel többszörösen szándékosan megszegte a vonatkozó jogszabályi rendelkezéseket, a foglalkozási és etikai szabályokat, és megtévesztette pácienseit.