Emőke
-4 °C
9 °C

Bujkál a börtönre ítélt nőgyógyász?

2004.11.17. 15:34
Nem vonult be a börtönbe a megadott határidőig Zalányi Sámuel orvos, akit folytatólagosan elkövetett magzatelhajtás és foglalkoztatás körében elkövetett veszélyeztetés miatt ítéltek két év szabadságvesztésre.
A Csongrád megyei bíróság szerdán elrendelte a tiltott módon végzett magzatelhajtás miatt júniusban elítélt szegedi szülész-nőgyógyász elővezetését tartózkodási helyéről, az orvos ugyanis a megadott határidőig nem vonult be a börtönbe - tájékoztatta a bíróság szóvivője az MTI-t.

Zalányi Sámuelnek szeptember 29-ig kellett volna jelentkeznie a büntetés-végrehajtási intézetben. Miután ez nem történt meg, elrendelték elővezetését lakóhelyéről, ami akkor eredménytelen volt. Amennyiben a tartózkodási helyen sem találják meg az orvost, a bíróság esetleges más lakcímét kéri ki a Belügyminisztériumtól, végül pedig elfogatóparancsot adhatnak ki - közölte Cseh Attila.

Kontár meddőségi kezelés

Zalányi Sámuelt magzatelhajtás és más bűncselekmények miatt két év börtönre ítélte jogerősen a Csongrád Megyei Bíróság, enyhítve ezzel az elsőfokú ítéletet. Magánrendelőjében 2000-ben tiltott módon végzett el három nőnél négy alkalommal magzatelhajtást, aminek következtében az asszonyok kórházi és pszichiátriai kezelésre szorultak.

Zalányi Magyarországon erre a célra nem engedélyezett, nem elfogadott és nem igazolt hatású gyógyszerrel akarta meddővé tenni pácienseit, azonban a nők teherbe estek. Az orvos nem közölte mindegyik betegével a terhességüket, így tudtuk és beleegyezésük nélkül idézte elő náluk a vetélést valamilyen gyógyszerrel. Ezzel többszörösen szándékosan megszegte a vonatkozó jogszabályi rendelkezéseket, a foglalkozási és etikai szabályokat, és megtévesztette pácienseit.

A beavatkozások következtében közvetlen veszélybe került az érintett nők egészsége, testi épsége, az abortusz utáni, nyolc napon túl gyógyult szövődményeket súlyos testi sértésnek minősítette a bíróság.

Az orvost mellékbüntetésként öt évre eltiltották foglalkozása gyakorlásától. Az elítélt nem volt jelen az ítélethirdetésen, mert éppen Norvégiában tartózkodott, utóbb pedig kérvényezte, hogy később kezdhesse meg büntetésének letöltését. Erre azonban csak szeptember 29-ig kapott haladékot, írja a HavariaPress.

Az elítélt pécsi nőgyógyász sem vonult börtönbe

Külföldre menekült, és feltehetőleg jelenleg is ott bujkál az a nőgyógyász, aki megerőszakolta három páciensét a pécsi Szülészeti Klinikán. Az 54 éves férfi egy olyan országba szökött, amellyel Magyarországnak nincs kiadatási szerződése.

A nőgyógyász ügye még 1996-ban kezdődött, három altatásban lévő páciensét ekkor erőszakolta meg a férfi. Az orvosnak 2003 februárjában kellett volna megkezdenie négy év négy hónapos szabadságvesztését. A rendőrség május 19-én országos körözést adott ki az elítélt ellen, de nem találták meg a férfit.